Građani da nezadovoljstvo pruženim zdravstvenim uslugama iskažu kroz pritužbe
Šućko Baković

Zaštitnik osudio napade na zdravstvene radnike

Građani da nezadovoljstvo pruženim zdravstvenim uslugama iskažu kroz pritužbe

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković snažno je osudio napade na zdravstvene radnike u Crnoj Gori i pozvao nadležne da preduzmu sve mjere kako bi se oštrije sankcionisali počinioci i time spriječili slični događaji.

Napadi na pripadnike jedne od najodgovorijih i najzahtjevnijih profesija u svakom društvu i vremenu su krajnje neprihvatljivi te iz kancelarije Zaštitnika naglašavaju da su zabrinuti zbog sve češćih situacija u kojima se ugrožavaju fizički i psihički integritet ljekara i ostalog medicinskog osoblja na radnom mjestu.

“Iako su strukovna udruženja ljekara i mediji taj problem značajno aktuelizovali u javnosti u prethodnom periodu i poslednji napad na medicinsku sestru u Podgorici pokazao je koliko su ozbiljne i opasne takve pojave i opravdana bojazan da još nemamo adekvatan odgovor na tu vrstu nasilja”, saopšteno je iz institucije Ombudsmana.

Uz svo razumijevanje nezavidne pozicije pacijenata i zabrinutost njihovih porodica i prijatelja, apeluju na građane da eventualno nezadovoljstvo pruženim zdravstvenim uslugama iskažu kroz pritužbe i druge forme žalbi nadležnim subjektima, uključujući i instituciju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

Pozivaju i zaštitnike prava pacijenata i menadžment zdravstvenih ustanova da na prigovore građana reaguju blagovremeno i odgovorno, a da za utvrđene propuste do kraja sprovedu procedure utvrđivanja odgovornosti i druge raspoložive mjere.

Poručuju da uzajaman odgovoran odnos razumijevanja, poštovanja i tolerancije u krajnjem će svakako doprinijeti i unaprjeđenju kvaliteta zdravstvenog sistema, što je u interesu društva kao cjeline.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.