Još tri mjeseca će se čekati na Zakon o učešću u mirovnim misijama
Foto: Ilustracija

Zbog odsustva opozicije nije bilo potrebne većine

Još tri mjeseca će se čekati na Zakon o učešću u mirovnim misijama

Prijedlog zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama i učešću pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu, nije usvojen juče u Skupštini, jer, zbog odsustva opozicije, nije bilo dvotrećinske većine za usvajanje tog akta, piše Pobjeda.

Zakon može biti ponovo u proceduri nakon tri mjeseca, kada za njegovo usvajanje neće biti potrebna apsolutna većina.

Predrag Bošković, ministar odbrane, kazao je da je razlog za donošenje zakona unapređenje sposobnosti VCG da ispunjava obaveze iz temeljnih NATO sporazuma i usklađivanja važećeg zakona sa Zakonom o zaštiti i spašavanju.

“Veoma složenim i obimnim poslovima zaštite i spašavanja ne bave se samo jedinice civilne zaštite već i druge, pa je bilo neophodno da se Predlogom zakona pruži mogućnost dalje profesionalne afirmacije svih jedinica zaštite i spašavanja kroz učešće njihovih pripadnika u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu. Na ovaj način pripadnicima VCG omogućava se dalji profesionalni razvoj i razmjena iskustava putem učešća na vojnim vježbama zajedno sa pripadnicima vojski partnerskih država”,  rekao je Bošković.

On je kazao da se prijedlogom zakona, kao veoma značajna novina, propisuje obaveznost učešća pripadnika VCG na svim zakonom propisanim aktivnostima u inostranstvu.

Prema njegovim riječima, propisivanjem obaveznosti učešća pripadnika VCG u međunarodnim stranama u inostranstvu omogućava se upućivanje kompletnog sastava formacijske jedinice Vojske koja je deklarisana za međunarodne aktivnosti i sertifikovana od NATO.

Učešće u međunarodnim snagama na osnovu dobrovoljnosti, kako je objasnio, prouzrokovalo bi česte zamjene pripadnika VCG iz jedne jedinice u drugu, što bi dovelo do gubitka NATO sertifikata koji važi samo za kompletan sastav jedinice.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.