Usvojite ove zdrave navike i usporite starenje
Foto: Ilustracija

Uz ove savjete, uživaćete u godinama koje dolaze

Usvojite ove zdrave navike i usporite starenje

Ako želite da usporite starenje i duže ostanete zdravi, snažni i mladoliki, evo dobre i prilično efikasne "strategije". Uz ove savjete, uživaćete u godinama koje dolaze, umjesto da im dozvolite da vas pregaze.

Jedite borovnice

Bogate su antioksidantima koji su važan saveznik u borbi protiv starenja. Jedan od njih je i antocijanin, koji ima protivupalno dejstvo. Borovnice su dobro pomoćno preventivno sredstvo protiv degenerativnih bolesti nervnog sistema, uključujući i Alchajmerovu bolest.

Nivo šećera u krvi održavaju stabilnim, i čuvaju dobru memoriju. Uključivanjem borovnica u ishranu smanjuje se rizik od kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa, jer ovo bobičasto voće sprječava taloženje masnoća u predejlu stomaka, smanjuje nivo holesterina i šećera u krvi.136333shutterstock662033851ls

Unosite dovoljno proteina

Proteini će vam pomoći da održite mišićnu masu i u srednjim i poznijim godinama. Uz to, ako jedete namirnice bogate proteinima, nivo insulina u krvi će biti stabilan, pa će i nivo šećera u krvi biti stabilan.

Ako ne unosite dovoljno proteina, mišići i tkiva ne mogu da se regenerišu.

Proteini su važna komponenta svake ćelije u tijelu, važni su za kosu, kožu, nokte, koliko i za mišiće i hrskavicu. Takođe, protein je neophodan i za enzime, hormone i neurotransmitere, što je tijelu neophodno za svakodnevno funkcionisanje.

Koliko proteina bi trebalo da unosite? Između 70 i 90 grama dnevno.

Pijte zeleni čaj umjesto kafe

Čaj je okrepljujući napitak, zdrav bogat korisnim nutrijentima, a ako mu ne dodajete šećer, praktično nema kalorija. Zeleni čaj pozitivno utiče na kognitivne funkcije, pamćenje i koncentraciju.

zeleniaj

Studije su pokazale da snižava rizik od bolesti srca i krvnih sudova. Jedna ili dve šolje u toku dana učiniće čuda za vaš organizam.

Vježbajte

Redovna fizička aktivnost je važna za fizičko i mentalno zdravlje. Ako nemate vremena za treninte, možete i da hodate, bržim tempom, tridesetak minuta svakog dana. Razliku u tome kako se osjećate ćete primjetiti posle samo mjesec dana. A kad to uvidite, lako ćete "zaboraviti" na lift i ići stepenicama, a onda možda i odvojiti sat, dva nedjeljno za vježbe snage na primjer.

Unosite zdrave masti

Nisu sve masti loše. Namirnice kao što su riba i koštunjavo voće sadrže "zdrave" masti koje su u stvari dobre za vaše teijlo i mozak. Štaviše, veći unos ovih vrsta namirnica može da smanji rizik od demecije. Šta treba da jedete? Losos, sardine, orašasti plodovi, maslinovo ulje, avokado su samo neke od namirnica koje su bogate zdravim mastima.

Jedite tamnu čokoladu

Crna čokolada ima visok sadržaj antioksidanata, naročito flavonoida, koji mozak održavaju "u formi".tamnacokolada1

Smanjite unos šećera

Crna čokolada (u ograničenim količinama) je jedno, ali slatkiši su nešto sasvim drugo. Ne samo da će vam podići nivo šećera u krvi, već će vam i koža biti beživotna i opuštena ako preterujete sa šećerom.

Pijte više vode

Voda nije "eliksir mladosti", ali svakako pomaže u usporavanju starenja. Ako pijete dovoljno vode, sistem za varenje će raditi kako treba, koža će biti hidrirana, a vi ćete imati više energije.

Spavajte malo više

Ako ste neispavani, nećete biti samo umorni, već će vam i refleksi i koncentracija biti slabiji, čime se povećava rizik od povreda. Osim toga, imunitet će vam biti slabiji, a tijelu će biti teže da se izbori sa stresom jer nivo kortizola skače kad ne spavamo dovoljno.

Manjak sna negativno utiče i na nivo šećera u krvi, pa se onda gojimo i eto začaranog kruga.sleeping

Uz to, kad smo neispavani djelujemo starije. Oči su naduvene, podočnjaci tamni, a bore uočljivije.

Pobrinite se da spavate između šest i osam sati svake noći. Kako da znate da li spavate dovoljno? Pa, kad se probudite, trebalo bi da budete puni energije, a ne da očajnički želite "još samo pet minuta"…

Izvor:Mondo.rs.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.