Mještani iz šavničkog sela spremili tužbu: SPC nam je otela crkvu
Foto: Portal Analitika

Mještani iz šavničkog sela spremili tužbu: SPC nam je otela crkvu

Na današnjoj konferenciji za štampu mještani iz sela Dubrovska pozivali su Specijalno državno tužilaštvo da detaljno ispita slučaj crkve sv.Đorđija u tom selu, koja je, kako tvrde na volšeban način prepisana u vlasništvo SPC.

U svom obraćanju zahtijevaju i da SDT proširi istragu na čitavu Crnu Goru kako bi utvrdili i druge slučajeve otuđivanja crkvene imovine koja pripada državi.

Mještani šavničkog sela, Dubrovsko, kako su najavili podnijeće u ponedjeljak krivičnu prijavu Osnovnom tužilastvu u Nikšiću protiv osoba koje su, kako navode otuđile seosku crkvu Svetog Đorđa, prenosi Analitika

Prema riječima mještana ta crkva se sve do prošle godine vodila u katastarskim knjigama, kao Dobro sela.

Kroz istoriju tu crkvu su, kažu obnavljali i održavali njihovi preci, svojim radom i svojim sredstvima.

"U bukvalnom značenju, odvajali su od usta da bi održali ovaj hram", kazali su oni.

Oni smatraju da prema tome, pravo na tu crkvu ne može polagati niko, osim Dubrovčana.

Pozivali su zastupnika Srpske pravoslavne crkve odnosno Budimljansko-nikšićke eparhije u Drobnjaku tj. njihovog šavničkog paroha da upozna javnost o sredstvima koje je za ovih stotinu godina, Srpska pravoslavna crkva uložila u tu crkvu.

"Upozoravamo ga da se ne služi falsifikatima, kao što su navikli i on (a o tome svjedoči i način na koji je upisao ovu crkvu u katastar), ali i mnoge njegove kolege i istomišljenike! A posebno neka povede računa ,kako mu se ne bi potkrala greška ,pa da ono što su sami seljani prikupljali, prikaže kao ulaganje Srpske crkve. Na svaku njegovu izmišljotinu, argumentovano ćemo odgovoriti!“ , naveli su mještani.

Vjernici Crnogorske pravoslavne crkve, koji su, kažu u Dubrovsku veoma brojni, moraju ostvariti pravo da im služe crnogorski sveštenici.

"Mi ovo ne radimo, niti za interese Crnogorske pravoslavne crkve (mada jesmo njeni vjernici), niti za interese bilo koje političke partije ,a za čije interese radi druga strana, nije na nama da utvrđujemo. Niti ovo radimo iz nekih ličnih interesa. U pitanju su isključivo državni i nacionalni interesi", poručili su mještani. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.