Sekulić: Namjera Vlade da svaki građanin ima koristi od razvoja sektora energetike
Dragica Sekulić

50 miliona eura profit EPCGa u prošloj godini

Sekulić: Namjera Vlade da svaki građanin ima koristi od razvoja sektora energetike

“Namjera nam je da u narednom periodu kroz kreiranje politika i ekonomskog razvoja naše države svaki naš građanin ima koristi od razvoja sektora energetike, a vjerujem da ćemo u tome i uspjeti", kazala je ministarka ekonomije danas na Sjednici odbora za ekonomiju, finansije i budžet u okviru kojeg je danas održano konsultativno saslušanje na temu „Utvrđivanje cijena električne energije i određivanje tarifnih paketa".

Ministarka se najprije zahvalila na organizaciji sjednice i prilici da pred ovim tijelom iznese sve ono što je ova Vlada, u prethodne dvije godine uradila po pitanju razvoja sektora energetike, a da istovremeno pojasni sve aktivnosti u ovoj oblasti, koje imaju uticaja građane.

„Crna Gora je članica Energetske zajednice od 2006. godine i  praktično, članica Evroske unije u oblasti energetike. Crna Gora je jedina zemlja u regionu koja već godinama unazad ima otvoreno poglavlje energetike, koja uredno ispunjava završna mjerila za zatvaranje i koja se, kao takva, jasno i bez kalkulacija opredijelila za primjenu evropskog zakonodavstva u oblasti energetike. Nekada nam to služi na ponos, posebno kad predstavljamo naš rad pred Evropskom komisijom, nekad se ponosimo kad Eneregtska zajednica predstavlja svoje godišnje izvještaje u kojima kaže da smo zemlja najviše odmakla u primjeni prava Evropske unije u ovoj oblasti, jedina zemlja protiv koje nema ni jednog otvorenog slučaja zbog kršenja prava u oblasti energetike...  a nekad, kad primjena tog istog prava utiče na promjenu cijena električne energije zaboravimo da smo se i kao Parlament i kao Vlada, jos 13 godina unazad, obavezali da ćemo jedino i jasno primjenjivati ono na šta smo se obavezali pristupanjem energetskoj zajednici i pregovorima sa Evropskom unijom“, kazala je ministarka u uvodnom izlaganju.

 Sekulić naglasila je da ova Vlada, a i sve prije nje, može jedino da radi po zakonu, a da se to u ovom slučaju odnosi na Zakon o energetici koji je usvojen 2015. godine, "a koji  jasno propisuje da nam je obaveza da razvijamo tržište, da naša energetska preduzeća moraju raditi po tržišnim pravilima i da nam je obaveza da razvijamo učešće obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji".

"To je naša ustavna, zakonska i obaveza preuzeta potvrdjenim medjunarodnim sporazumima", kazala je ona.

Sekulić je kazala da je to prije svega, naša obaveza prema generacijama koje dolaze, a koja podrazumijeva da im predamo zdrav i funkcionalan elektroenergetski sistem koji počiva na principima energetske nezavisnosti i održivog razvoja.

„Svaka odluka bilo koje vlade, pa i ove u kojoj sam ja, a koja bi  te obaveze marginolizovala i dovodila ih u pitanje, povlačeći se pred realnim izazovoma, bila bi nezakonita i vodila do urušavanja svega onoga što je u ovoj oblasti kvalitetno rađeno više od decenije unazad“ poručila je Sekulić.

Sekilić je govorila o punoj nezavisnosti Regulatorne agencije  koja se postiže baš takvim radom i to rješenje je dodatno potvrđeno i donošenjem novog Zakona o državnoj upravi, u kojem je ovo rijetka agencija koja je u potpunosti zadržala svoj status pune nezavisnosti u odnosu na energetske subjekte i izvršnu vlast, a nad čijim radom nadzor vrši jedino i samo Skupština Crne Gore. Navela je da je crnogorska Regulatorna agencija za energetiku  jedina agencija u regionu koja je postala  član  udruženja regulatora Evropske unije, što je svojevrsna potvrda ispravnosti i ozbiljnosti onoga što rade – i regulator i sektor u cjelini, uključujuci i dosadašnji odnos parlamenta.

„Međutim, nerijetko se susrijećemo sa direktnim pokušajima uticanja na rad Agencije, kako javnosti, tako i nevladinih organizacija i političkih partija, očekujući da sve što vodi do bilo kakve promjene cijena mora biti dodatno ispitano i iskazujući sumnju u ispravnost i zakonitost rada regulatora. Jedini način na koji regulator može zakonito raditi svoj posao je rad zasnovan na jasnim odobrenim metodologijama i pravilima, u potpunosti usklađenim sa najboljom praksom  država članica evropske unije, a činjenica je da smo za to dobili potvrdu od strane svih mjerodavnih i legitmnih institucija u ovoj oblasti“, istakla je ministarka ekonomije.

Kad se govori o energetskim preduzećima, ministarka je kazala da je ova Vlada, vrlo odgovorno i racionalno pristupila povraćaju vlasništva nad Elektroprivredom Crne Gore, a nakon odluke A2A da iz iste izadje. Podsjetila je da je kupovina dijela akcija Epcg A2A koštala 460 miliona eura, da je ugovorom bilo predviđeno da će nas otkup tih akcija nazad koštati 250 miliona, "a da je ova Vlada kroz veoma uspješne pregovore uspjela da cijenu otkupa svede na 230 miliona i da u roku od 2 godine dodje do skoro pa 100% vlasništva u crnogorskom najvećem energetskom preduzeću".

„U ovom trenutku država je zajedno sa Epcg vlasnik oko 80% Elektroprivrede, a plan je da kroz dvije preostale rate postanemo vlasnik skoro 100% akcija do kraja godine“, kazala je Sekulić.Kupovina akcija A2A u prethodnoj godini nije ni jedan euro dodatno opteretila budžet Crne Gore niti je i jedan građanin uskraćen za niti jedno svoje primanje zbog ovakve odluke. Naprotiv, sva sredstva potrebna za realizaciju ove aktivnosti obezbijeđena su po osnovu poslovanja Epcg. Dakle, nakon katastrofičnih najava sa brojnih adresa, ukljucujuci i ovu gdje se danas nalazimo, raskid strateskog partnerstva donio je sasvim suprotne rezultate. Najbolji dokaz ispravnosti sprovedenih aktivnosti je činjenica da je Epcg u prošloj godini poslovala sa 50 miliona eura profita. Po prvi put je Elektroprivreda kroz svoje poslovanje doprinijela budžetu iz kojeg primamo plate i penzije sa 100 miliona eura iz potpuno zdravog poslovanja. Posle 10 godina ovaj mendžment Epcg je pokrenuo projekat ekološke rekosntrukcije termoelektrane i u potpunosti iz svojih sredstava obezbijedio finansiranje ekološke rekonstrukcije i dijela toplifikacije. Ova Vlada je u potpunosti finansijski zatvorila, u saradnji Uprave za javne radove, EPCG i opstine Pljevlja projekat toplifikacije. Ovaj mendžment Epcg je obnovio projekat rekonstrukcije postojećih hidroelektrana, obnovio izradu projekta izgradnje he komarnice, dobio optimizovano savremeno rjesenje spremno za podrsku renomiranih medjunarodnib finansijskih institucija. I na kraju, ovaj mendžment je u saradnji sa finskom državnom elektroprivredom dobio posao izgradnje jedne od najvećih evropskih solarnih lektrana – Brska gora u Ulcinju“ saopštila je Sekulić.

2019022823518233442123788Web

Ministarka je ponovila da jedino zdrava, tržno orjentisana elektroprivreda može raditi u korist naših građana.

"Jedino menadžment koji radi za dobro preduzeća kojim upravlja, bez koketiranja sa politikom i populizmom može zaista raditi za dobrobit preduzeća, a u ovom slučaju i za dobrobit države i građana. priliku da pojasne svoje aktivnosti. Kad govorimo o obnovljivim izvorima energije Crna Gora je 2007. godine uvoz električne energije platila cca 70 miliona eura. U tom trenutku pred državnom je bio izbor između toga: da se nastavi sa takvom praksom i u narednom period plaćaju izvjesno veće sume novca za uvoz,ili da se okrene korišćenju spostvenih izvora (prije svega korišćenju potencijala obnovljivig izvora energije) i uvoznu zavisnost smanji korz ralizaciju projekata koji podrazumijevaju izgradnju novih proizvodnih objekata", kazala je Sekulić.

Logičan/racionalan/odgovoran izbor u ovom slučaju je prema njenim riječima bio scenario koji podrazumijeva korišćenje svojih prirodnih potencijala.

"U cilju realizacije takve politike Vlada se opredijelila za model koji je u tom trenutku bio primjenjivan u 21 od 28 zemalja EU – model podsticanja proizvodnje iz OIE kroz feed-in tarife. Ovaj model predviđa dugoročne investicije u proizvodne objekte kroz tzv BOT aranžmane. Odnosno plaćanje naknade za podsticanje proizvodnje iz OIE za objekte koji poslije odreenog vremenskog perioda postaju vlasništvo države.

Kao rezultat takve politike danas imamo: više od 250 miliona eura investicija u proizvodne objekte, više od 80 novih radnih mjesta, razvoj infrastructure (dominantno na sjeveru) i ono što je sa aspekta energetike najvažnije:nova instalisana snaga u sistemu – uvećana je za preko 10 %;nova proizvodnja električne energije – oko 400 GWh godisnje. (projektovana proizvodnja hidroelektrana na Morači), bez ijednog uloženog eura iz budžeta“, poručila je ministarka.

2019022823518233442123790Web

Sekulić je kazala da se ove godine očekuje puštanje u rad vjetrolektrane Možura i da to neminovno dovodio do promjene naknade za obnovljive izvore. Navela je da je Vlada pažljivo sagledavajući mogućnosti došla do odgovornog rješenja a to je da se ta promjena ne osjeti kod potrošača do 300 KWh.

"To znači da na računu do 30 eura ni jedan gradjanin neće osjetiti promjenu naknade, već samo na onaj dio računa preko 30 eura. Do ovog rješenja došli smo zato što preko 60% potrošača u Crnoj Gori ima račun do 30 eura. A od tih 60% 80% je na sjeveru zemlje.

Ovo je poslednja promjena naknade za obnovljive, jer je ovo poslednji veliki objekat koji ulazi u naš sistem", kazala je ministarka.

Sekulić ističe da svi projekti koji su pokrenuti u poslednje dvije godine ili su u fazi pripreme, podrazumijevaju tržišno poslovanje, bez ikakvih dodatnih naknada za obnovljive izvore. "Nijedan novi objekat za koji nas očekuje potpisivanje ugovora, a koji će koristiti obnovljive izvore energije neće imati povlašćenu cijenu otkupa niti dodatnog finansijskog uticaja na građane Crne Gore“ rekla je ministarka danas na odboru.

Sekulić je kazala da je Vlada Crne Gore , kroz programe subvencija nastavila da subvencionira socijalno ugrožena domaćinstva.

"U ovoj godini 17000 domaćinstava koristi mogućnosti da pola računa za električnu energiju umjesto njih plaća Vlada. Od ove godine svaki građanin kojem zdrvstveno stanje moze biti ugroženo usljed nestanka struje ne moze biti isključen sa mreže bez obzira plaća li račun ili ne.Gdje smo sad... tu da je cijena energije za domaćinsta u 2018.godini bila do u cent jednaka cijeni u 2009. godini... tu da je cijena za mala i srednja preduzeća 30 - 50% niža nego prije 10 godina. Tu da posjedujemo 80% Epcg koja donosi u budžet 100 miliona godišnje... tu gdje smo postigli energetsku nezavisnost zemlje bez ulaganja i jednog eura iz budžeta... tu da razvijamo nove projekte bez uticaja na budžet naših građana“ zaključila je svoje izlaganje  Dragica Sekulić, ministarka ekonomije.

Predsjednik Odbora direktora EPCG, Đoko Krivokapić, saopštio je da je struja danas berzanska roba.

Krivokapić je kazao da je EPCG građanima ponudila nove tarifne modele snabdijevanja strujom, koji su, kako tvrdi napravljeni da za 60 odsto građana u Crnoj Gori, odnosno 80 odsto na sjeveru, neće biti poskupljenja, nego čak pojeftinjenja od dva odsto.

Zahtjev za konsultativno saslušanje podnijeli su poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokrata (SD).

EPCG je donijela odluku o povećanju cijena električne energije od 1. marta, ali je ministarka ekonomije Dragica Sekulić najavila da će regulatoru predložiti da se poskupljenje struje odloži za dva mjeseca.

U međuvremenu su iz EPCG najavili da će nove cijene na snagu stupiti 1. maja, kako bi se građani na vrijeme upoznali sa novim tarifama.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.

Komentara: (0)

Novi komentar