Svi novi automobili na teritoriji EU imaće  graničnike brzine
Foto: Ilustracija

Prijedlog Evropske agencije za bezbjednost saobraćaja

Svi novi automobili na teritoriji EU imaće graničnike brzine

Evropska agencija za bezbjednost saobraćaja predložila je da svi novi automobili koji će biti prodavani na teritoriji EU dobiju graničnik brzine, a poslanici Evropskog parlamenta su usvojili ovaj prijedlog i nova mjera bi trebalo da zaživi u roku od tri godine, objavio je autoexpres.co.uk.

Graničnici, koji su nazvani Intelligent Speed Asistance (ISA), koriste softver za prepoznavanje saobraćajnih znakova, kao i GPS podatke da odrede maksimalnu dozvoljenu brzinu na određenom dijelu puta, a zatim automatski ograničava moć motora i brzinu vozila kako bi spriječila prekoračenja, prenosi N1.

Evropska agencija za bezbjednost saobraćaja procjenjuje da će ovi graničnici smanjiti broj saobraćajnih nesreća za 30 odsto i sačuvati 25.000 života u prvih 15 godina od kada počne njihova primjena.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.