Nuhodžić: Migracije su zajednička odgovornost svih država

Konferencija Budimpešta proces u Istanbulu

Nuhodžić: Migracije su zajednička odgovornost svih država

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić rekao je danas na konferenciji Budimpešta procesa u Istanbulu da su migracije jedan od najvećih globalnih bezbjednosnih izazova koji je pokazao jasnu potrebu za ujedinjenim odgovorom, zasnovanom na povjerenju, partnerstvu i većoj saradnji.

„Migracije su zajednička odgovornost svih država – svi moramo da radimo zajedno. Upravo zato, današnje učešće na ovom skupu jeste potvrda naše opredijeljenosti da dalje unapređujemo saradnju među zemljama porijekla, tranzita i krajnjeg odredišta“ – kazao je Nuhodžić na konferenciji „Partnerstvo za migracije zemalja puteva svile“, na kojoj učestvuju predstavnici više od 50 zemalja iz Evrope, Bliskog istoka i Azije.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Sulejman Sojlu, na čiji poziv je ministar Nuhodžić doputovao u Tursku, saopštio je, otvarajući konferenciju, da Evropa treba da preduzme mjere u borbi protiv rasizma i diskriminacije i treba da usvoji moto „jedinstvo u različitosti“ u rješavanju pitanja migracija.

Međunarodna saradnja u oblastima upravljanje migracijama i prava migranata istaknuta je kao ključna tačka „Poziva na akciju“ koji predstavlja ključne aktivnosti koje dogovore zemlje učesnice kao plan djelovanja za period od pet godina. "Poziv na akciju" objavljen je u šest tačaka. 

2019022023504477741864639Web

Foto:Anadolija

U tačkama koje predstavljaju plan djelovanja za naredni period istaknuta je važnost spriječavanja ilegalnih migracija i trgovine ljudima, borba protiv ilegalnih migracija, sprečavanje ilegalnih finansijskih tokova, te vođenje saradnje uz poštovanje međunarodnih ljudskih prava. 

Nuhodžić je, obraćajući se učesnicima, naglasio da je potrebno dodatno unaprijediti koordinaciju i saradnju na polju borbe protiv ilegalnih migracija i suzbijanja krijumčarskih mreža.

„Za nas je važno da se građani osjećaju sigurno, i zato želimo da efikasnim i sveobuhvatnim mjerama, na koordiniran način, svedemo potencijalne rizike od ilegalnih migracija na minimum. To je u interesu naše evropske budućnosti, stabilnijeg regiona integrisanog u evropsku porodicu, kao i Evrope koja je snažna da se odupre izazovima kakve predstavljaju migracije, organizovani kriminal i terorizam“ – rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Nuhodžić je saopštio da Crna Gora, kao odgovorna članica NATO-a i država koja je u pregovaračkom procesu za članstvo u Evropskoj uniji, u kontinuitetu ulaže značajne napore na jačanju institucionalnog okvira, u cilju pružanja podrške bezbjednim i uređenim migracijama, kao i poštovanju ljudskih prava.

Govoreći o saradnji sa partnerskim službama regiona i Evrope,  Nuhožić je istakao da Crna Gora ostvaruje intenzivnu regionalnu i međunarodnu policijsku saradnju, kao i saradnju sa agencijama EU, kroz razmjenu iskustava i najboljih praksi.

„Ovo je prva konferencija na koju dolazim nakon što je Crna Gora parafirala Sporazum sa Evropskom graničnom i obalskom stražom (Frontex). I taj sporazum pokazuje da je naša zemlja pouzdan partner u svim zajedničkim izazovima sa kojima se Evropa suočava na vanjskim granicama“ – naveo je Nuhodžić.

Na marginama konferencije, ministar Nuhodžić je razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Bugarske Mladenom Marinovim i generalnim direktorom Međunarodnog centra za razvoj migracione politike (ICMPD) i bivšim vicekancelarom Austrije Mihaelom Špindelegerom. 
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.