EU spremna da počne sa smanjivanjem cijena rominga već od jula 2019.
Foto:RCC

Čim Zapadni Balkan postigne novi sporazum o romingu

EU spremna da počne sa smanjivanjem cijena rominga već od jula 2019.

Čim države regiona postignu novi sporazum o cijenama rominga, Evropska unija je spremna da počne sa smanjivanjem cijena rominga sa Zapadnim Balkanom od jula ove godine, poručila je evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel tokom susreta sa generalnom sekretarkom Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlindom Bregu u Skoplju.

 Bregu i Gabrijel su razgovarale o novom regionalnom sporazumu o romingu za Zapadni Balkan koji se finalizira i koji će regionu donijeti besplatan roming do ljeta 2021. godine, saopšteno je iz Savjeta za regionalnu saradnju.

Generalna sekretarka Bregu i komesarka Gabriel razgovarale su i o regionalnom portalu za istraživanja i razvoj koji je usko povezan sa portalima otvorenih podataka šest država Zapadnog Balkana kao osnove za dodatne regionalne projekte i potrebna rješenja kao što su interoperabilna rješenja za javne uprave, privredne subjekte i građane, kao i o jačoj regionalnoj saradnji u oblasti sajber bezbjednosti te uspostavljanju regionalnog centra za edukaciju i istraživanja - navodi se u saopštenju.

Još jedna tema o kojoj su se Bregu i Gabrijel saglasile da se na njoj radi jesu žene i digitalizacija na Zapadnom Balkanu.

"Savjet za regionalnu saradnju je, sa svoje strane, spreman da pomogne regionu da uloži veće napore i učestvuje u programima Evropske unije otvorenim za Zapadni Balkan kao što su Evropska sedmica kodiranja,program pripravništva „Digitalna prilika“, mreža stručnih ureda za uvođenje širokopojasnog pristupa internetu, program interoperabilnih rješenja za javne uprave, preduzetnike i građane ISA2 i lanci blokova EU", zakljujučeno je iz RCCa.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.