Jačati NVO organizacije na sjeveru kako bi povukli što više dostupnih sredstava iz EU fondova
Đukić i Pavićević

Implementacija projekta “Evropa za sve”

Jačati NVO organizacije na sjeveru kako bi povukli što više dostupnih sredstava iz EU fondova

NVO Multimedijal Motenegro organizovala je u petak kick off press konferenciju putem koje su najavili da će u narednom periodu raditi na implementaciji projekta “Evropa za sve” koji je podržan od strane Ministarstva javne uprave kroz konkurs “Dijalog za Evropu”.

Konferenciju je otvorio asistent na projektu Miloš Pavićević, a detaljnije o projektu govorio je koordinator projekta Željko Đukić.

"Svjedočili smo smo da je u predhodnom periodu naša NVO sprovela niz aktivnosti na temu EU integracija, ovim projektom koji je podržan od strane Ministarstva javne uprave prepoznali smo važnost da i dalje radimo na jačanju kapaciteta opštinskih i državnih službenika ali i NVO organizacija na sjeveru kako bi u narednom periodu osnaženi, razvojem kvalitetnih projekata povukli što više dostupnih sredstava iz EU fondova", kazao je Đukić.

eu1

Istakao je da je cilj projekta “Evropa za sve” edukacija zainteresovanih strana za pripremu projektnih prijedloga za IPA i druge EU fondove radi uspješnog obezbjeđivanja bespovratnih finansijskih sredstava.

"Kroz projekat organizujemo trodnevne radionice za sve zainteresovane sa teritorije Opština Berane, Petnjica, Bijelo Polje, Mojkovac, Andrijevica, Rožaje, Gusinje, Plav, Žabljak, Šavnik i Plužine. Radionice će voditi iskusni EU experti iz Crne Gore i regiona, a oni će i nakon procesa obuke biti dostupni potencijalnim aplikantima i za praktičnu pomoć u pripremi EU projekata u tekućim pozivima prekogranične saradnje u kojima učestvuje Crna Gora" pojasnio je Đukić.

IMGL3426

Đukić

Projektom je predviđena izrada project preparation manual-priručnika za pripremu EU projekata koji će biti podjeljeni polaznicima obuka ali i svim zainteresovanim institucijama i pojednicima.

"Trodnevne radionice će se održavati od polovine marta do polovine aprila u 4 opštine na sjeveru. EU projekti su idelna prilika da institucije i NVO udruženja doprinesu rješavanju identifikovanih problema, tj. potreba u lokalnoj zajednici, osim dobre ideje, potrebno je znanje kako napisati dobar projektni prijedlog, kako pronaći odgovarajuće donatore i ubijediti ih da podrže baš njihove projekte", saopšteno je.

Đukić ističe da se fokus stavlja na unapređenje znanja za pripremu tehničke dokumentacije, kao i za izradu budžeta i logičke matrice projekata, dok u dijelu sprovođenja projekata akcenat jačanja kapaciteta je na unapređenju znanja za sprovođenje javnih nabavki po prag pravilima, kao i  pravilima državne pomoći.

"Podsjećamo da u okviru finansijske perspektive 2014-2020,  Crna Gora učestvuje u 9 prekograničnih i transnacionalnih programa, četiri bilateralna programa (sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Kosovom i Srbijom),  dva trilateralna programa (Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora i Italija – Albanija – Crna Gora), tri transnacionalna programa (dunavskom, mediteranskom i jadransko-jonskom programu), u svim nabrojanim programima jedinice lokalne samouprave javna preduzeća i institucije, zajedno sa organizacijama civilnog društva imaju pravo učešća. Projektom “Evropa za sve”  se u sjevernom dijelu Crne Gore rješava jedan od osnovnih izazova u EU integracijama a to je otežan pristup potencijalnim korisnicima EU fondova usljed nedovoljno razvijenih kapaciteta za apliciranje i upravljanje projektima i programima EU", zaključio je Đukić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.