Ukrajinski zvaničnik optužen za napad kisjelinom na aktivistkinju
Foto: AFP

Ukrajinski zvaničnik optužen za napad kisjelinom na aktivistkinju

Visoki ukrajinski regionalni zvaničnik, optužen je za organizovanje napada kisjelinom od kog je preminula antikorupcijska aktivistkinja Katerina Gandžjuk, rekao je ukrajinski državni tužilac Jurij Lucenko.

Lucenko je naveo da je predsjednik parlamenta regiona Herson Vladislav Manger, optužen za "organizovanje ubistva Katerine Gandžjuk".

Na Katerinu Gandžjuk, savjetnicu gradonačelnika Hersona, koja je ukazivala na  korupciju u regionalnoj policiji, jedan napadač je prošlog jula bacio litar sumporne kisjeline ispred njenog stana.

Ona je četiri mjeseca kasnije podlegla povredama u 34. godini. Uhapšeno je šest osumnjičenih za napad, ali do sada niko nije bio uhapšen ni optužen za naručivanje napada.

Prema izvodima iz optužnice, Manger je gajio "lični animozitet" prema žrtvi, koja je često skretala pažnju na "ilegalnu sječu šume pod maskom podmetnutih požara" u Hersonskoj oblasti.

Manger je bio član partije Batkivšina, nekadašnje premijerke Julije Timošenko, sada kandidatkinje na predsjedničkim izborima 31. marta.

On je iz stranke isključen u petak, pošto su se pojavile glasine o njegovoj mogućoj umješanosti u ubistvo Gandžjuk.

Državni tužilac Lucenko, smatra se bliskim šefu države Petru Porošenku, koji će na izborima tražiti drugi mandat.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.