SAD: Prijeti još jedna blokada američkog Kongresa
Donald Tramp

Zastoj u pregovorima

SAD: Prijeti još jedna blokada američkog Kongresa

Napori Kongresa da se razriješi spor zašli su i u vikend jer kongresni odbor nastoji da se do ponedjeljka postigne dogovor.

Pregovori republikanaca i demokrata u američkom Kongresu o pitanjima pogranične sigurnosti da bi se spriječila nova blokada savezne Vlade, u zastoju su zbog neslaganja u vezi politike pritvaranja ilegalnih imigranata, psaopštio je republikanski senator.

"Pregovori su trenutno zastoju", rekao je za Foks Njuz republikanski senator Ričard Šelbi u nedjelju, izrazivši nadu da će se "pregovarači ubrzo vratiti za sto", prenosi Tanjug.

Napori američkog Kongresa da se razriješi spor u vezi finansiranja pogranične sigurnosti pojačani su u petak, a zašli su i u vikend, budući da kongresni odbor nastoji da se do ponedjeljka postigne dogovor, prenio je Rojters.

Mogućnost nove blokade

Vršitelj dužnosti Trampovog šefa kabineta Mik Mulvanej nije u izjavi za NBC isključio mogućnost nove blokade savezne Vlade.

Demokratski senator Jon Tester pokušao je umanjiti značaj zastoja, rekavši da su ovdje u pitanju pregovori i da "pregovori rijetko idu glatko".

Tester je izrazio nadu da je moguće postići sporazum.

Šelbi smatra da su 50-50 šanse da se dogovor postigne do ponedjeljka.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Rojters navodi kako još nije zakazan nastavak razgovora.

Trosedmično finansiranje

Grupa od 17 članova Kongresa su se nadali da će sporazum postići do ponedjeljka kako bi taj prijedlog bio usvojen u Predstavničkom domu i Senatu, a američki predsjednik Donald Tramp ga potpisao prije isticanja privremenog finansiranja Vlade u petak, 15. februara.

Trump je 25. januara pristao okončati najdužu djelimičnu blokadu rada savezne Vlade, koja je trajala 35 dana, iako nije dobio 5,7 milijardi dolara koje je tražio od Kongresa za izgradnju zida na granici s Meksikom.

Umjesto toga, postignut je dogovor o tronedjeljnom finansiranju saveznih agencija, kako bi se liderima u Kongresu dalo vrijeme da riješe spor što se tiče sigurnosti na granici.

Izvor: Agencije

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.