UEFA: Igrači koji budu tražili VAR dobiće žuti karton
ilustracija

UEFA: Igrači koji budu tražili VAR dobiće žuti karton

Evropska fudbalska federacija (UEFA) odlučila je da će se u nokaut fazi Lige šampiona i Lige Evrope koristiti sudijski video asistent (VAR), a da će igrači koji rukama budu pravili televizijski ekran, tražeći da sudija provjeri svoju odluku, dobiti žuti karton.

UEFA je prvobitno, kao i PremiJer liga Engleske, za razliku od mnogih nacionalnih takmičenja u Evropi, primjenu VAR-a prolongirala za narednu sezonu. No, sada je odlučila da će, ipak, koristiti VAR u nokaut fazi takmičenja pod njenim okriljem.

U saopštenju za medije objavljenom uoči današnjeg Kongresa UEFA-e u Rimu, Roberto Rozeti, predsjednik Savjeta sudija evropske kuće fudbala, objasnio je da je očuvanje autoriteta sudija ključni razlog zbog kojeg će igrači biti sankcionisani.

"Svakom igraču koji rukama pokazuje oblik TV prijemnika biće opomenut žutim kartonom. I u slučaju da igrači okruže sudiju mora postojati disciplinska intervencija. Želimo djelovati u takvim situacijama. VAR će se koristiti samo u izuzetnim situacijama. Ne želimo ponovo suditi utakmicu i uništiti duh fudbala s tri ili četiri prekida u svakoj utakmici. Mora postajati jasna slika za jasne situacije", istakao je Roseti.

Osim navedenog, on je naglasio da će UEFA-ine sudije svaki poziv iz VAR sobe lično provjeriti na ekranu uz teren, za razliku od nekih primjena u kojima se prihvata mišljenje VAR-a.

VAR sistem već se koristi u njemačkoj Bundesligi, italijanskoj Seriji A, španskoj La Ligi i francuskoj Ligue 1. Dakle, svim "ligama petice" izuzev u Premijer ligi Engleske.

Koristio se i na posljednjem Svjetskom prvenstvu koje je 2018. godine održano u Rusiji.

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.