Pokrenuta inicijativa za podizanje spomenika Ivanu Crnojeviću u PG
Zgrada Zetagradnje u Podgorici

Sredstva će obezbjediti Zeta gradnja

Pokrenuta inicijativa za podizanje spomenika Ivanu Crnojeviću u PG

Ukoliko odbornici u Skupštini Glavnog grada na sjednici gradskog parlamenta 18. februara daju saglanost na program podizanja spomen-obilježja za 2019. godinu, Podgorica će do kraja godine dobiti spomenik Ivanu Crnojeviću.

Inicijativu za podizanje spomenika vladaru treće crnogorske dinastije, vladaru Zete od 1465. do 1490. godine i osnivaču Cetinja, podnijela je kompanija Zetagradnja.

Vlasnik Zetagradnje Blagota Radović saopštio je da ne treba mnogo govoriti koliko je Ivan Crnojević zaslužan za istoriju.

"Živim i radim na Bulevaru Ivana Crnojevića, vezan sam za stari dio grada i osjetio sam želju i potrebu da budem taj koji će da isprati projekat od početka do kraja, osim po pitanju lokacije. Na lokaciju ne utičem, o toj temi nisam pričao nikada. Na organima Glavnog grada je da donesu odluku jer je to njihov dio posla, a moj dio je tehnički dio i finansiranje", saopštio je Radović, piše Dan.

Radović navodi da će se potruditi da spomen-obilježje bude autentično.

"Tražio sam da se istraži sve što postoji o Ivanu Crnojeviću. Malo postoji dokumenata, ali na osnovu toga što postoji od dokumentacije trudićemo se da ga napravimo da bude autentičan", naveo je Radović.

U obrazloženju odluke koja ide u skupštinsku proceduru koju potpisuje Ivan Vuković, gradonačelnik Podgorice, piše da je Ivan Crnojević započeo svoju političku karijeru kao gospodar koji se ne koleba, kao državnik koji želi da nastavi započeto djelo svojeg oca.

Čitavu njegovu vladavinu obilježila je mudrost i hrabrost u interesu održavanja države, koja se nalazila između dvije sukobljene sile, Venecije i Turske.

Izgradnjom dvora i manastira udareni su temelji gradu Cetinju, prijestonici i sjedištu mitropolije Crne Gore. Imajući u vidu da je Ivan Crnojević jedna od najznačajnijih ličnosti crnogorske istorije, posebno zaslužna za državni, društveni, ekonomski i kulturni razvoj Crne Gore, što je u skladu sa članom 5, stav 1, tačka 2 Zakona o spomen-obilježjima, pristupilo se izradi programa piše u odluci.

Crnogorci su vjekovima držali u pamćenju i slavili svoga zaslužnog gospodara, piše u odluci.

"Ostala su brojna svjedočanstva u istoriji, poeziji i narodnoj tradiciji, narodnim pjesmama, legendama i brojnim toponimima. Po njemu su nazivani izvori, rijeke, šume, vinogradi, putevi i prolazi, pećine, utvrđenja, dvorovi, crkve, mlinovi, ribolovi, kamene stolice na brdima, lovišta i katun. U početku vladavine sukobio se sa Mletačkom Republikom oko posjeda u okolini Kotora, ali pod pritiskom direktnih prijetnji Osmanlijskog carstva morali su se izmiriti. Međutim, sporazum koji je crnogorski vladar sklopio sa Republikom nije mu pružao dovoljno sigurnosti kada su u pitanju Turci. Zbog toga je na prvi ozbiljniji turski pritisak morao odgovoriti prihvatanjem vazalnog položaja. Već 1471. godine Ivan Crnojević je pristao na isplatu godišnjeg danka Turcima u iznosu od 700 dukata", navodi se u odluci.

U odluci je naznačeno da će sredstva za za podizanje spomenika obezbijediti Zeta gradnja, te da je rok za podizanje spomenika decembar 2019. godina.

Na Cetinju je 1983. godine podignut spomenik Ivanu Crnojeviću, rad vajara Anta Gržetića. 

Izvor: Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.