Slučaj iz Srbije: Dijete je gledalo
ilustracija

Završilo na odvikavanju

Slučaj iz Srbije: Dijete je gledalo "Pepu prase" 7 sati dnevno i sa 2,5 godine postalo zavisnik

Dvoipogodišnje dijete iz Srbije završilo je na odvikavanju od gladanja crtanog filma "Pepa prase", nakon što je danima provodilo po sedam sati gledajući taj crtać i počelo bizarno da se ponaša, nevjerovatan je slučaj zavisnosti koji je u svojoj praksi zabilježio klinički psiholog Vlajko Panović.

- Roditelji su doveli dijete zbog nesvakidašnjeg, bizarnog ponašanja. Dijete je mirisalo stopala gostima, zavlačilo se pod sto i skičalo kao prase - priča za "Blic" ovaj psiholog.

Kada je slučaj završio u njegovoj ordinaciji, Panović je pitao roditelje da li dijete možda gleda crtani "Pepu prase", na šta su mu oni odgovorili potvrdno i dodali da dijete taj crtani obožava i da ga gleda i po sedam sati dnevno.

- Ako nego konzumira neku vrstu informaciju u toj količni, kod djeteta sadržaji tog crtanog filma postaju dominatni dio njegovog iskustva prema realnosti i zato dijete reprodukuje naučeno ponašanje - ispričao je za "Blic", psiholog Panović.

Vhsk9lLaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTkRZN01EQV8vNmI4YWUyMzJkYWJjYzVhZWZjYTU5OGU1ZTkxZTRhMjAucG5nkZMCzQJCAIGhMAE

 Panović, klinički psiholog, foto: Screenshot

Rješenje je uslijedilo kada su roditelji izveli dijete napolje na igralište i ponudili mu neke druge sadržaje kao što su skakanje, igranje na vazduhu sa drugom djecom...

- To je bilo sve ono što se u realnom životu naziva pravom igrom, gdje se stvara osjećaj radosti i smijeha, u kome je dijete živi učesnik među drugom djecom, a ne pasivni prijemnik virtuelnih sadržaja iz crtanog ili video igara - kaže psiholog.

Posle nekoliko dana, dodaje, dijete je potpuno prestalo da gleda crtani film zato što su mu se roditelji posvetili na potupno drugačji način.

- Neki roditelji danas nisu posvećeni dovoljno svojoj djeci. Poslije izvjesnog vremena dijete je postalo srećno i u potpunosti zaboravilo na crtani film - objasnio je u razgovoru za "Blic" Vlajko Panović.

Devojcicamobilnitelefon1670x447

Histerija zbog mobilonog telefona

Već od ranog djetinjstva, djeca znaju da koriste mobilne telefone, iako u početku to može da posluži kao neka vrsta animacije, iz dana u dan tako najbrže dolazi do zavisnosti od ovih uređaja.

Panović je za Blic podijelio i slučaj četvorogodišnjeg dječaka koji je bio opsjednut mobilnim telefonom. Dečak živi u višečlanoj i višegeneracijskoj porodici gdje svi puno koriste mobilne telefone. Nije išlo u obdanište, a telefon mu je bio glavna perokupacija.j

- U jednom momentu, dijete je htjelo da telefonira, a kada mu majka to nije dozvolila uslijedila je njegova burna rekacija. Dijete je počelo da vrišti i na kraju je bacilo telefon. Posle toga došli su kod mene da potraže pomoć - ispričao je psiholog Panović za "Blic".

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.