Mađarska: Od posljedica smrzavanja preminulo 87 osoba
ilustracija

Mađarska: Od posljedica smrzavanja preminulo 87 osoba

Od oktobra prošle do januara ove godine u Mađarskoj je od posljedica smrzavanja preminulo 87 osoba.

Smrtni slučajevi zabilježeni su od 15. oktobra prošle godine kada je u Mađarskoj na snagu stupio Zakon o zabrani života na javnim mjestima zbog kojeg je predviđeno da će s ulica te zemlje biti uklonjene hiljade beskućnika.

Mađarski socijalni forum (MSZF) objavio je da je većina žrtava smrzavanja preminula u kućama u kojima nisu imali adekvatno grijanje i u putu do bolnice, prenosi Anadolija.

Za žrtve smrzavanja, istakli su, odata je i počast na Trgu Kossuth u Budimpešti. 

Prema podacima MSZF-a, od 1990. godine do danas u Mađarskoj je od posljedica smrzavanja preminulo oko 8.000 osoba. 

U Mađarskoj živi 9,7 miliona stanovnika, a procjene su da među njima ima oko 20.000 beskućnika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.