Brajović: Crna Gora sa nestrpljenjem čeka da pozdravi Makedoniju kao 30. članicu NATO-a
Sa sastanka

Posjeta Skoplju

Brajović: Crna Gora sa nestrpljenjem čeka da pozdravi Makedoniju kao 30. članicu NATO-a

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović danas boravi u službenoj posjeti Skupštini Makedonije, gdje je nakon sastanka sa kolegom Talatom Džaferijem istakao kako su odnosi između Makedonije i Crna Gora pokazuju kako treba da se odvijaju odnosi između zemalja Zapadnog Balkana.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka, Džaferi je podsjetio da je Crna Gora bila prva zemlja koju je posjetio nakon što je izabran na čelo Skupštine Makedonije i dodao da je to znak prijateljskih odnosa između dvije zemlje. On je zahvalio Crnoj Gori na snažnoj podršci integraciji Makedonije u NATO.

"Jer se slažemo da će se tako postići stabilnost u regionu i na taj način intenzivirati regionalna saradnja i naravno, otvoriti nove perspektive za naše građane kvalitativnom sadržajima i novim projektima. Ovom prilikom moram naglasiti i zahvaliti na snažnoj podršci koju dobijamo od Crne Gore, za koju je naša integracija u NATO nacionalni interes, jer se slažemo da će to postići stabilnost u regionu i tako možemo intenziviramo regionalnu saradnju i, naravno, otvaramo nove perspektive za naše građane kvalitativnim sadržajem i novim projektima “, rekao je Džaferi.

Brajović je, ističući zadovoljstvo današnjom posjetom Makedoniji, podsjetio da je prvi predsjednik Skupštine Crne Gore koji je nakon proglašenja nezavisnosti te zemlje 2006. godine došao u službenu posjetu Makedoniji.

"Odnosi između naših dviju zemalja su veoma dobri i pokazuju kako bi zapravo trebali izgledati odnosi između zemalja Zapadnog Balkana", rekao je Brajović.

2019012323456091941009525WebBrajović, foto:Anadolija

On je takođe, istakao da kao država članica NATO-a Crna Gora sa nestrpljenjem čeka da pozdravi Makedoniju kao 30. članicu NATO-a i kako vjeruje da će to biti uskoro.

Ističući da će Makedoniji prenijeti čitavo iskustvo na putu ka članstvu u NATO-u i EU, Brajović je istakao da ekonomska saradnja dvije zemlje nije u srazmjeri sa političkim odnosima.

"Moramo intenzivirati ekonomsku saradnju koja nije srazmjerna s političkim odnosima u svim sferama, posebno u sferi saobraćaja, turističke razmjene, i naravno da će ovi kontakti doprinijeti tome", rekao je Brajović.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome kakva su iskustva sa Zakonom o jezicima u njihovoj zemlji, koji postoji već dvije godine i predviđa upotrebu albanskog jezika u opštinama u kojima živi pet odsto albanske populacije, kazao je da su iskustva Crne Gore sa upotrebom jezika odlična i da ljudska i manjinska prava treba stalno promovisati jer "svi živimo u zajedničkom domu".

2019012323456091941009528Web

Foto:AA

Predsjednik Skupštine Crne Gore obratio se i poslanicima u Skupštini Makedonije i potpisao Knjigu utisaka. On se sastao i sa Liljanom Kuzmanovskom, predsednicom parlamentarne grupe Skupštine Makedonije za saradnju sa Skupštinom Crne Gore.

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.