SD Berane: Odlaganje otpada u dvorištu nekadašnje fabrike Celuloza nezakonito
Foto: SD Berane

SD Berane: Odlaganje otpada u dvorištu nekadašnje fabrike Celuloza nezakonito

Premda mi u Socijaldemokratama smatramo da je periodično odlaganje komunalnog otpada na odgovarajuću lokaciju sasvim uobičajena pojava u svijetu u 21. vijeku, ipak nas beranska vlast koja sebe, ironije li, naziva zdravom, po ko zna koji put demantuje, navodi se u saopštenju predsjednika OO SD Berana Onura Babića.

Prema njegovim riječima, u skladu sa dosadašnjom praksom, uz postojeća omiljena odlagališta otpada, poput onog uz samu obalu Lima ili u centru grada, na listi se našlo još jedno – dvorište nekadašnje fabrike Celuloza. 

"Na taj način je, ponovo prekršena Odluka o određivanju lokacije za privremeno skladištenje komunalnog otpada za opštinu Berane. Tim aktom je predviđeno da lokacija „Rujiške laze“ bude privremena deponija za skladištenje komunalnog otpada sa teritorije opštine Berane. Isto tako, Zakonom o upravljanju otpadom, između ostalog, normirano je, da je za korišćenje bilo koje lokacije za namjenu odlaganja otpada, elementarni preduslov  donošenje odluke o određivanju lokacije u lokalnom parlamentu, što u ovom slučaju nije učinjeno", kaže Babaić.

OnurBabaic

Onur Babaić

Kako dodaje, na kršenje propisa "od strane lokalnih vlastodržaca (pa i onih koje su sami donijeli) su već navikli", ali se postavlja pitanje zašto se jedna takva lokacija, koja je izvorno predviđena za industrijski pogon, dodatno obezvrijeđuje nagomilavanjem otpada.

"Kako očekivati da se iniciraju ozbiljni  infrastrukturni projekti za razvoj grada, kada ne postoji niti minimum inicijative da se riješi jedan takav benigni problem kakav je odlaganje otpada i to poslije punih pet godinavlasti? 

Izgradnja reciklažnog centra, postavljanje infrastrukture za selektivno odlaganje otpada, sabirnih centara, pretovarnih rampi, ili niz drugih formi tretiranja otpada, za lokalnu samoupravu je takođe misaona imenica. Iako zvuči komično, kao opravdanje za svoj nerad i ugrožavanje životne sredine mogu se čuti izjave od strane predstavnika lokalne uprave da je nadležno preduzeće bilo onemogućeno da otpad odloži na odgovarajuću lokaciju zbog loših vremenskih uslova u vidu velikih sniježnih nameta za čije uklanjanje su, gle čuda, upravo oni nadležni. U skladu sa dosadašnjim iskustvom, veoma je teško pronaći još neku svrhu postojanja i funkcionisanja ovdašnje lokalne uprave osim iracionalnog zapošljavanja partijskih kadrova ili neosnovanog povećanja cijena komunalija na račun građana", naveo je Babaić u saopštenju.

Socijaldemokrate su, kako dodaje on u više navrata, ukazivali na ovaj kao i na mnoge druge goruće probleme beranske opštine, kroz predlaganje različitih rješenja.

"Jedno od njih je i izgradnja podzemnih kontejnera kako bi se eliminisalo raznošenje otpada, neutralisali neprijatni mirisi i spriječilo dalje ugrožavanje životne sredine, po čemu je naš grad, i te kako, postao prepoznatljiv", zaključuje Babaić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.