POKS: Ruka Svetog Jovana Krstitelja da se vrati Srbiji iz Crne Gore

POKS: Ruka Svetog Jovana Krstitelja da se vrati Srbiji iz Crne Gore

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) apelovao je na Srpsku pravoslavnu crkvu i Cetinjski manastir da vrati Karađorđevićima ruku Svetog Jovana Krstitelja, koju su čuvali do početka Drugog svjetskog rata u kapeli dvorskog kompleksa na Dedinju.

"Karađorđevićima treba da se vrati na čuvanje najveća hrišćanska svetinja, desna ruka svetog Jovana, krstitelja Isusa Hrista, koju je ruska imperatorka Marija Fjodorovna Romanov predala našoj kraljevskoj kući na čuvanje, posle komunističke okupacije Carevine Rusije 1917. godine. Sa razlogom je ruska carska porodica dala baš srpskoj ovakvu svetinju od  neprocjenjivog značaja. Volja carske dinastije Romanov treba da se ispoštuje, pa makar sa zakašnjenjem od 75 godina i da se najvažnija hrišćanska relikvija na cijelom svijetu vrati kući, u Srbiju", poručio je narodni poslanik i predsednik POKS Žika Gojković.

Desna ruka Svetog Jovana Krstitelja, kojom je krstio Isusa Hrista,  predata  je lično Kralju Aleksandru Karađorđeviću, navodi Poks. 

"Čuvana je u hramu starog dvora, odakle je prenijeta u riznicu na Dedinju i iznošena za praznik u kraljevsku kapelu. Pred početak Drugog svjetskog rata je iz Beograda odnijeta u Ostrog, kako bi bila sakrivena i sačuvana. Po završetku rata je prebačena u Cetinjski muzej, iz kog je kasnije u tajnosti prenijeta u manastir na Cetinju, gdje je i danas", podsjetili su.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.