Šta ako zaključate telefon i zaboravite šifru?
Foto: ilustracija

Postoji način da riješite problem

Šta ako zaključate telefon i zaboravite šifru?

Softverska zaštita u vidu biometrije i šifri na vašem iPhoneu ili Androidu služi za obeshrabrivanje lopova i znatiželjnika koji bi htjeli da kopaju po vašim podacima, ali ponekad se zna desiti da i sam vlasnik ostane bez pristupa.

Na sreću, u ovakvoj situaciji priči nije kraj - postoji čak nekoliko načina na koji možete vratiti kontrolu nad svojim smartfonom.

Prvo na redu je brisanje

Činjenica je da za otključavanje zaštićenog uređaja trebate u cjelini resetovati uređaj, odnosno vratiti ga na fabrička podešavanja. Prije nego što krenemo na posao, napomenimo da ćete na internetu vjerovatno pronaći vodiče koji tvrde da je moguće zaobići resetovanje, ali oni se uglavnom odnose na starije verzije operativnog sistema koje su u sebi imali propuste. Drugim riječima - zaboravite ih.

Ako nijeste petljali po podešavanjima sigurnosne kopije, velike su šanse da su one sačuvane na vašem iCloudu ili Google profilu. Sve što vam treba je lozinka i ime profila na iCloudu ili lozinka Google profila. Ako ste vlasnik iPhonea, treba da spojite uređaj na iTunes koji je moguće skinuti putem Apple Storea.

Nakon što spojite uređaj, ponovno pokrenite iPhone. Ako imate iPhone 8, X ili noviji, pritisnite tipku za pojačavanje zvuka, pa onda tipku za stišavanje zvuka i onda držite tipku za gašenje do trenutka kada telefon napiše da je u modu za oporavak (recovery mode). Ako imate iPhone 7, držite gumb za paljenje i tipku za stišavanje zvuka sve dok ne uđete u gore spomenuti mod. Računar će vas pitati da li želite da vratite svoj uređaj ili ga samo nadogradite (restore, update). Birajte restore.

A šta je s Androidom?

Ako ste vlasnik Androida, ugasite uređaj i nakon toga pritisnite tipke za stišavanje zvuka i paljenje uređaja sve dok uređaj ne uđe u mod za oporavak. Pritiskom na stišavanje zvuka krećite se menijem sve dok ne vidite mod za oporavak (recovery mode), nakon čega ga aktivirajte tipkom za paljenje. Kada krene ponovo da se pokreće, pritisnite i držite tipku za paljenje i tipku za pojačanje zvuka.

Odaberite opciju Wipe Data/Factory Reset kako biste se vratili na fabrička podešavanja te ju aktivirajte pritiskom na tipku za paljenje uređaja. Na pitanje odgovorite sa 'da' i pričekajte da se uređaj resetuje. Kada se proces dovrši, samo pritisnite paljenje kako biste ponovo pokrenuli uređaj.

Nakon ovoga samo pokrenite povratak sigurnosne kopije ili se odvažite i postavite telefon kao novi uređaj.

Izvor:Nezavisne novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.