Tri amatera dešifrovali poruku serijskog ubice Zodijaka staru 51 godinu
Foto: Tanjug

Tri amatera dešifrovali poruku serijskog ubice Zodijaka staru 51 godinu

Federalni istražni biro (FBI) potvrdio je da je posle 51 godine dešifrovana poruka ubice koji je nazvan Zodijak, a njegovu poruku od 340 karaktera uspjela su da protumače tim od tri amatera šifranta, prenosi CNN.

Ubica, koji nikada nije uhvaćen, ubio je petoro ljudi, ubadanjem i pucanjem, čime je terorisao zaliv San Franciska šezdesetih godina prošlog vijeka, a poruka koja je dešifrovana je jedna od nekoliko koje su poslate medijima tokom tog perioda.

Ono što je napisano dešifrovala su trojica muškaraca, veb dizajner iz SAD Dejvid Ornačak, australijski matematičar Dem Blejk i Belgijanac Jan Van Ejk, inženjer za "razbijanje šifri" softvera.

"Nadam se da se zabavljate dok pokušavate da me uhvatite. Ne plašim se gasne komore, jer će me ona poslati u raj, što prije jer sada imam dovoljno roblja da rade za mene", navodi se u poruci, u kojoj nema nijedne naznake o identitetu ubice.

Trojac je svoje rezultate predao FBI prije nedelju dana, ali nisu to otkrivali sve dok Biro nije potvrdio autentičnost.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.