Vučićeva molba EU: Snažnije utičite na Prištinu da ukine takse
Aleksandar Vučić/Foto:AA

Vučićeva molba EU: Snažnije utičite na Prištinu da ukine takse

Predsjednik Srbije Alekandar Vučić uputio je danas molbu i apel partnerima iz Evropske unije da snažnije utiču na Prištinu da ukine takse, jer je važno nastaviti razgovore o budućnosti Srba i Albanca.

"Molim naše partnere iz Evropske unije da budu određeniji i jasniji, ne zato što bih se tome radovao ili hoću da kažem da je druga strana kriva, već jer želim da razgovaramo, posebno za budućnost Srba na Kosovu i Metohiji, ali i budućnost Srbije", rekao je Vučić na konferenciji za medije u Beogradu, javlja Anadolija.

On je još jednom zamolio i Prištinu da takse ukine.

"Mi smo veoma spremni uvijek da razgovaramo, da vidimo i dokle se stiglo sa Zajednicom srpskih opština, da vidimo šta planiraju", kazao je Vučić.

Prema njegovim riječima, odgovor partnera iz EU i Prištine je da nam kažu hoće li biti ukidanja taksi, a ako neće, onda je fer da pruži šansu ideji premijera Kosova Ramuša Haradinaja da ga skine sa vlasti, a prilika za to su izbori.

Vučić je, na pitanje o svojoj izjavi da bez Rusije nema rješenja za Kosovo, ukazao da se nije razgovaralo o formatima dijaloga.

Kako je dodao, za Srbiju je od presudnog značaja i gasni sporazum koji je juče postignut sa Putinom.

Vučić je izrazio očekivanje da do kraja 2019. bude završen centralni gasovod kroz Srbiju, od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom, dužine 402 kilometra, koji će biti dio Turskog toka i njime će biti dopreman ruski gas.

"To će biti od suštinskog infrastrukturnog stratešog značaja za budućnost Srbije, ogromna investicija značajna za industrijalizaciju i rast bruto domaćeg proizvoda (BDP). Finasiranje će podijeliti srbijanska i ruska strana, vidjećemo u kom obimu", kazao je Vučić.

Na pitanje novinara da li postoji bojazan da EU spreči izgradnju gasovoda Turski tok kroz Srbiju, kao što je spriječila i Južni tok, Vučić je kazao da su velike šanse da bude izgrađen taj gasovod jer će njime gas biti dopreman i do članica EU.

"Licemjerno bi bilo da se spriječi da Srbija dobija ruski gas, a istovremeno zemlje EU koriste velike količine tog gasa", rekao je Vučić i naveo da je prošle godine Rusija isporučila više od 200 milijardi kubika gasa zemljama EU, a Srbiji jedan posto te količine.

On je istakao da je za Srbiju najjeftiniji ruski gas i da ne želi da "plaća reket nikome" da bi Srbija nabavljala skuplji gas iz neke druge zemlje.

Predsjednik Srbije je naveo da je za zemlju važno i ugovoreno proširenje gasnog skladišta Banatski dvor, sa 450 na 750 miliona kubika, jer će uvijek moći da se interveniše kada dođe do nestašice tog energenta.

Vučić je kazao da je sadašnja potrošnja gasa u Srbiji oko 2,15 milijardi kubika, a da će za nekoliko godina biti 3,5 milijardi kubika.

Sa ruskim partnerima su, kako je istakao, ugovorene i velike investicije u željezničku infrastrukturu, jer je taj vid prevoza budućnost.

On je najavio da će Vojsci Srbije tokom ove godine biti isporučeno sedam novih helikoptera iz Rusije, što kako je rekao, uz devet Erbasovih helikoptera H-145 koji su već kupljeni za potrebe vojske i policije, znači da će Srbija dobiti "više ispravnih i mnogo vrednijih letjelica nego u prethodnih 30 godina". 

"Ove godine dobijamo sedam novih helikoptera, četiri Mi-35 koji su među najmodernijim i najboljim borbenim helikopterima na svijetu. Vidim da ih neki u okruženju koji razvijaju mržnju prema Srbiji i meni zovu 'Vučićevim vražjim kočijama', to nisu nikakve kočije, to su divne letjelice, veoma moćne za odbranu zemlje", kazao je Vučić. 

On je kazao da će iz Rusije tokom godine stići u Srbiju i tri nova transportna helikoptera Mi-17.

"Sa devet helikoptera H-145 koje smo kupili od Erbasa, dobićemo ove godine više ispravnih i mnogo vrijednijih letjlica nego u prethodnih 30 godina. To dovoljno govori o stanju našeg budžeta, naših javnih finansija", kazao je predsjednik Srbije. 

Vučić je dodao da će biti nastavljena modernizacija 14 lovačkih aviona MiG-29 RV i PVO ugradnjom kako je rekao, "najmodernijih radarskih sistema".

"Oni nam čuvaju nebo od svih uljeza i suština je ko će koga prije da vidi u vazduhu pošto su rakete vazduh-vazduh manje-više slične. Taj koji prije vidi protivnika u vazduhu, ima prednost, zato smo posebno uložili u radare za naše avione. Sve to treba da bude završeno do polovine 2020. godine i tada će odbrambena moć Srbije biti značajno uvećana u odnosu na sve ono što smo do sada imali", kazao je Vučić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.