SAD zbog taksi uskratio vizu Haradinaju
Ramuš Haradinaj

Neće učestvovati na konferenciji 9. februara

SAD zbog taksi uskratio vizu Haradinaju

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj nije dobio američku vizu, tako da neće moći da učestvovuje u radu jedne konferencije o Balkanu početkom februara.

Al Džazira Balkans navodi da izvor iz Stejt Departmenta potvrdio da Haradinaj nije dobio vizu zbog uvođenja taksi Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Kosovski premijer je ranije dobio poziv za učešće u radu konferencije koja se održava 6. februara.

Navodi se da je Haradinajev nedolazak novinaru Al Džazire potvrdio i jednan od organizatora.

Kosovski premijer objavio je danas da je Vlada Kosova spremna da privremeno ukine takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine uz međunarodne garancije za potpisivanje konačnog sporazuma koji će rezultirati priznanjem Kosova.

On je na Fejsbuku napisao da će takse ostati na snazi „dok god imamo sugestije za neuspješne sastanke, bez cilja i jasno utvrđenih rokova, bez usaglašenih ugovora, bez međunarodnih garancija da će se potpisati konačni sporazum koji za rezultat ima priznanje".

Ranije danas je objavljeno da su Savjet za nacionalnu bezbjednost SAD i Stejt department usvojili dokument u osam tačaka u kojem se od vlade u Prištini zahtijeva da odmah ukine takse na proizvode iz Srbije ili će u suprotnom SAD Prištini uvesti sankcije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.