Orkanska bura do 97 km/h, “spušta” temperaturu ispod nule
Foto: Radio Jadran

Orkanska bura do 97 km/h, “spušta” temperaturu ispod nule

Od prekjuče duž primorja duva orkanska bura, a u Herceg Novom je sinoć dostizala brzinu od 26m/s, odnosno 93 km/h. Ipak, nema većih problema na saobraćajnicama, osim ponegdje leda, putevi u zaleđu su prohodni, a na zeleniliu manje štete.

Najjači udari zabilježeni su prekjuče, kada je sjeveroistočni vjetar duvao 97km/h, prenosi Radio Jadran.

Kako su za Radio Jadran kazali u Hidrometeorološkoj stanici u Igalu, bura je vjetar koji duva na refule, odnosno u naletima, pa se čini na momente da je prestao. Osim toga daje subjektivni osjećaj da je nekoliko stepeni hladnije.

Prošla noć u Herceg Novm je protekla mirno, kaže načelnica Komunalne policije, Marija Andrić. Vjetar je štetu na zelenilu nanio u noći između srijede i četvrtka.To je potvrdila i direktorica Komunalno-stambenog, Jasmina Konjević. Ona je kazala da je bura oborila tri stabla na privatnim površinama: kod hotela Sun resort, kod zgrade Novljanka i u blizini autobuske stanice.

– U saradnji sa pripadnicima Službe zaštite i spasavanja smo ih uklonili. Trenutno na putevima ima leda, čak i kroz Zeleniku, gdje smo jutros nasipali pijesak. U zaleđu ima leda, radimo nasipanje, ali saobraćaj se za sada odvija nesmetano – navodi ona. U ovom preduzeću imaju dovoljne količine pjeska i soli, ukoliko bude potrebno za odžavanje dionica.

U zaleđu je pala i mala količina snijega, ali putevi su prohodni.

Prema prognozi bura će duvati gotovo istim intezitetom još sjutra, ali se u nedjelju uveče ponovo očekuju olujni udari. Najniža zabilježena temperatura u Herceg Novom iznosila je svega 2 stepena celzijusa, a niske temperature očekuju se i sjutra.

Za pomorce je izdato upozorenje zbog mjestimičnih udara bure od 30 do 70 čvorova, more valovito  do uzburkano, a vidljivost od 10 do 20 km. U Herceg Novom temperatura izmjerena u 9 časova iznosila je 3 stepena, ali je subjektivni osjećaj -3, relativna vlažnost vazduha 25%, vazdušni pritisak 1015 milibara.

Do kraja dana se očekuje promjenjljivo oblačno sa sunčanim intervalima, najviša dnevna temperatura oko 6 stepeni.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.