Zbog prisustva pesticida sa granice vraćeno 58 tona voća i povrća

Zbog prisustva pesticida sa granice vraćeno 58 tona voća i povrća

Inspekcija za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Crne Gore je u novembru, zbog utvrđenog prisustva rezidue pesticida (haloxyfop), sa granice vratila 58 tona različitih vrsta voća i povrća.

U izvještaju o radu inspekcijskih službi za novembar, navedeno je da je zbog utvrđenog prisustva rezidue pesticida (haloxyfop), fitosanitarna inspekcija sa granice vratila 23 tone pasulja.

Takođe, zbog prisustva pesticida je zabranjen uvoz oko 6,7 tona paprika, 21,2 tone limuna, 6,8 tona nara, dok je zbog neposjedovanja propisanih rezultata laboratorijskih analiza vraćeno 3.515 komada sadnica maslina.

Zbog neprijavljivanja pošiljke uništeno je 81,7 kilograma sjemenki lana i 17 komada drvenih paleta. 

Fitosanitarna inspekcija je u novembru izvršila pregled ukupno 1.664 pošiljke, od čega je uzorkovano 22 odsto pošiljki iz uvoza. 

“Izdato je šest rješenja o zabrani uvoza pošiljki i tri o uništenju pošiljke. Ukupno je uzeto 231 uzorak, od čega pet uzoraka nije odgovaralo propisanim zahtjevima”, navodi se u izvještaju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.