Simović, Jaćimović, Brajović i Bojović dobitnici nagrade za naučna dostignuća
Ilustracija

Simović, Jaćimović, Brajović i Bojović dobitnici nagrade za naučna dostignuća

Dobitnici nagrade za naučna dostignuća u 2018. godini su mr Milena Simović, prof. dr Željko Jaćimović, mr Miloš Brajović i pronalazač Milan Bojović. Nagrade će im uručiti ministarka nauke, dr Sanja Damjanović, na svečanosti u Vili Gorica, u petak, 14. decembra, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Kako je saopšteno, mr Milena Simović je studentkinja druge godine doktorskih studija na Institutu za istraživanje kancera u Hajdelbergu, u Njemačkoj.

"Teme njenih istraživanja su od izuzetne važnosti za cjelokupno društvo, a ističu se originalnošću i mogućnošću primjene u praksi. Njoj je pripala nagrada za najuspješniju naučnicu do 30 godina života, u iznosu od 2.000 eura", saopšteno je.

Prof. dr Željku Jaćimoviću, redovnom profesoru na Univerzitetu Crne Gore - Metalurško-tehnološkom fakultetu u Podgorici, kako je saopšteno biće uručena nagrada za najuspješnijeg naučnika starijeg od 30 godina, u iznosu od 2.000 eura.

"Primjena njegovog istraživačkog rada posebno je značajna za privredni sektor. Dr Jaćimović ima veliko međunarodno iskustvo kada je riječ o učešću na konferencijama i objavama radova u prestižnim naučnim časopisima", navode iz Ministarstva nauke.

Nagrada za pronalazača godine pripašće inovatoru Milanu Bojoviću za najuspješniji patent ili inovativno rješenje, u iznosu od 2.000 eura.

"On je, kao vođa međunarodnog tima pronalazača, ove godine registrovao patent pod nazivom „Uređaj za punjenje akumulatorskih baterija za elektromobile“, a prototip je dobio brojna priznanja na međunarodnim skupovima", saopšteno je.

Mr Miloš Brajović, saradnik u nastavi na Univerzitetu Crne Gore - Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici, nagrađen je kao drugorangirani u konkurenciji za najuspješnijeg naučnika do 30 godina života, u iznosu od 1.000 eura.

!Oblast njegovih istraživanja je digitalna obrada signala sa primjenom u biomedicini, multimedijalnim sistemima, komunikacijama i radarskoj tehnologiji. Imao je više publikacija u vodećim naučnim časopisima i izlaganja na međunarodnim konferencijama. 

Prijedlog za tri dobitnika stigao je od Komisije za dodjelu godišnjih nagrada za naučna dostignuća, dok je mr Brajović nagrađen odlukom ministarke nauke, Sanje Damjanović", navode iz Ministarstva.


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.