Uručena rješenja za podršku za 27 projekata iz oblasti unapređenja poljoprivrede
Foto: OT

Sekretarijat za turizam i preduzetništvo

Uručena rješenja za podršku za 27 projekata iz oblasti unapređenja poljoprivrede

Rješenja o odobrenim sredstvima po osnovu javnog poziva Sekretarijata za turizam i preduzetništvo uručena su korisnicima podrške iz oblasti poljoprivrede na teritoriji opštine Tivat i novac će im biti uplaćen danas.

Sekretar za turizam i preduzetništvo Petar Vujović podsjetio je da su ulaganja u razvoj poljoprivrede do 2011. godine bila simbolična i neuređena i iznosila svega 5.000 eura.

Vujovi

Petar Vujović, foto: OT

„Svjesni činjenice da je poljoprivreda itekako važna za budući razvoj našeg grada, prvo smo donijeli Strategiju ruralnog razvoja za period do 2020. godine a potom i povećali iznos podrške na 20.000 eura. Formiranjem Sekretarijata za ekonomski razvoj, 2016. godine unaprijeđena je komunikacija sa poljoprivrednim proizvođačima, iznos podrške je povećan na 25.000 eura, broj podsticaja sa sedam, na 12, a potom, uključivanjem i podsticaja za podršku održivom upravljanju zelenim otpadom iz poljoprivredne proizvodnje, od ove godine na ukupno 13. Time smo na neki način pokrili sve važne oblasti poljoprivrede zastupljene u Tivtu“, rekao je Vujović korisnicima prilikom uručenja rješenja.

On je dodao da njegov resor uložio napore da individualne poljoprivredne proizvođače, na neki način spoji sa strateškim investitorima ocjenjujući da je ta priča vrlo brzo zaživjela.

„Pored već uspostavljene saradnje sa Hotelom Regent u Porto Montenegru ,naši proizvođači su učestvovali i na nedavno održanom sajmu jesenjih boja u Luštici Bej i bili veoma zadovoljni. Opština Tivat, u saradnji sa kompanijom Luštica Development i Institutom za zdravu organsku hranu, planira da na proljeće organizuje manifestaciju posvećenu očuvanju genetskih resursa biljaka u okviru koje bi bila velika izložba poljoprivrednih proizvoda i prerađevina“, najavio je Vujović i pozvao proizvođače da učestvuju.

U toku je izrada budžeta Opštine Tivat za 2019. godinu i Sekretarijat je predložio da se budžet poveća za dodatnih 5.000 EUR i iznosi 30.000 EUR u sljedećoj godini.

Kako je kazao, razlog za povećanje je sasvim logičan i prirodan, dodajući da je u Tivtu 2017. godine kod nadležnog Ministarstva poljoprivrede bilo registrovano 31 poljoprivredno gazdinstvo, ove godine registrovano ih je 48, kaže da se broj poljoprivrednih proozvođača povećava iz godine u godinu

"Sa druge strane, interesovanje za poljoprivrednim prozvodima, pogotovo onim organskog porijekla, raste iz dana u dan. Upravo iz tog razloga sa aspekta djelovanja našeg Sekretarijata i uopšte Opštine uradićemo sve što je u našoj moći da još više podržimo razvoj i unapređenje poljoprivrede u našem gradu“, saopštio je sekretar dodajući da, pored redovnih aktivnosti taj resor radi i na aplikaciji za IPA projekat odobravanja bespovratnih sredstava za rekonstrukciju puta u Gornjoj Lastvi.

Sadogaaja

Sa događaja, foto: OT

Kroz drugi projekat koji će se razvijati sa srednjom školom „Mladost“ Sekretarijat će povezati poljoprivredne proizvođače sa učenicima kuvarskog smjera.

Vujović je istakao da će sredstvima iz EU projekata opremiti kuhinju u prostorijama škole i na taj način stvoriti neophodne preduslove da djeca obavljaju praksu u samoj školi, a veliku ulogu u tome imali bi ste upravo poljoprivrednici, pozivajući ih da dostave sugestije za Plan podsticajnih mjera za 2019. godinu koji je u fazi izrade.

„Na kraju, ono što uvijek kažem kada se sretnemo i razgovaramo, poradite zajednički na incijativi za formiranjem udruženja poljoprivrednih proizvođača. Benefiti su ogromni: od sinergijskog djelovanja kako prema lokalnim tako i prema državnim institucijama, zajedničkog nastupa prema strateškim investitorima, pa sve do mogućnosti korišćenja značajnih sredstava koja su nam na raspolaganju preko IPA fondova. Ukoliko vam treba pomoć i na tom planu, tu smo da zajednički uradimo posao“, pozvao je Vujović.

 Jovan Brinić, iz Đuraševića, korisnik podrške sufinansiranja u oblasti poljoprivrede i turizma, kao koinvestitor projekta renoviranja tri stare kamene kuće u zaseoku Peričića rekao je da je Sekretarijat prepoznao zalagane za taj projekat i opredijelio podršku.

Brini

Jovan Brinić, foto: OT

„Veoma pozitivno iskustvo imamo sa Sekretarijatom koji je birokratiju i papirologiju sveo na minimum. Njihov doprinos je višestruk, od podrške odnosno prepoznavanja oblasti kojima treba dati šansu, do podrške mladim proizvođačima“, rekao je Brinić.

Na javne pozive za podršku poljoprivrednicima na teritoriji Opštine Tivat koje je realizovao Sekretarijat za turizam i preduzetništvo stiglo je 27 zahtjeva poljoprivrednika kojima će ukupno biti raspodijeljeno 17 hiljada eura. Uz sufinansiranje ugovorenih obaveza za Lovačko udruženje, Udruženje Maslinara, staračku naknadu i pošumljavanje, premašen  je budžet od 25.000 eura koliko je bilo namjenjeno za podsticaje u poljoprivredi, tako da će ove godine u oblast unapređenja poljoprivrede biti uloženo 27.000 eura.

Najviše aplikacija je stiglo za podršku u oblasti ruralnog turizma i pčelarstva.

Uruenjerjeenja

Uručenje rješenja, foto: OT

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.

Komentara: (0)

Novi komentar