Holanđani se svađaju zbog Djeda Mraza: Neredi na ulicama, sukob dva tabora(VIDEO)
Ilustracija

Holanđani se svađaju zbog Djeda Mraza: Neredi na ulicama, sukob dva tabora(VIDEO)

Pristalice i protivnici "Crnog Pita", holandske verzije pomoćnika Djeda Mraza, sukobili su se danas na više mjesta u Holandiji.

Policija Roterdama saopštila je na Tviteru da su tri osobe uhapšene nakon sukoba pristalica i protivnika "Crnog Pita" u tom gradu, prenosi AP.

U gradu Levardenu, na sjeveru Holandije, policija je spriječila sukob dva tabora, a slična situacija odvila se i u obližnjem Groningenu, dodaje agencija.

Policija je takođe djelovala u Hagu, razdvojivši dvije grupe kako bi spriječili moguće sukobe.

Prema pisanju holandskih medija, fudbalski navijači su se sukobili sa protivnicima Crnog Pita u Ajdhovenu.

Danas se u Holandiji proslavlja "Sinterklas", mitska figura inspirisana Svetim Nikolom. U Holandiji, on predstavlja zaštitnika djece i proslavlja se svake godine, prve subote nakon 11. novembra.

Današnje proslave namijenjene su djeci, a holandski premijer Mark Rute pozvao je na mir.

Kako bi se uživjeli u ulogu Crnog Pita, bjelci svoja lica farbaju crnom bojom, što mnogi smatraju rasističkim činom, zbog čega je Crni Pit postao figura koja izaziva podjele u holandskom društvu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.