Krenuo Djeda Mraz koga tradicionalno prati američka vojska (VIDEO)
Foto: Beta

Brži od F-15 aviona američkog ratnog vazduhoplovstva

Krenuo Djeda Mraz koga tradicionalno prati američka vojska (VIDEO)

Božićno putovanje Djeda Mraza da podijeli poklone počelo je danas od Novog Zelanda, Paupue Nove Gvineje, Japana, Kine pod pažljivim nadzorom američke vojske, koja ga tradicionalno decenijama prati svakog 24. decembra.

Bilo je tačno 12 sati po centralnoevropskom vremenu kada je vojna Komanda zadužena za vazdušnu bezbjednost SAD i Kanad primijetila na svojim radarima znake "aktivnosti na Sjevernom polu".

Djeda Mrazovo kretanje se u realnom vremenu prenosi preko vebsajta (www.noradsanta.org) i Tviter naloga (@NoradSanta) na Noradovom sajtu. 

Brži od F-15 aviona američkog ratnog vazduhoplovstva Djeda Mraz je već podijelio više od milijardu i po poklona u Oceaniji i Aziji. 

To praćenje koje je omogućeno prema Noradu infracrvenim receptorima u nosu Rudolfa, jednog od devet irvasa koji vuku saonice, je institucija u SAD.

Sve je počelo 1955. godine u oglasu lanca robnih kuća Sirs koji su dali u lokalnom listu u Koloradu i u kome se pozivaju djeca da pozovu Djeda Mraza telefonom. 

Broj koji je navodno bio direktan broj čuvenog dedice, zapravo je bio broj crvenog telefona Norada.

Dežurni oficir je prvo bio zbunjen kada je preko telefona čuo glas dječaka koji ga je pitao da li je on Djeda Mraz, a onda se pukovnik Heri Šup prihvatio igre. 

On je dao uputstva svojim ljudima da daju informacije o tome gdje je Djeda Mraz, i čak je sam pozvao lokalni radio da objavi da je video čudan predmet u nebu.

Oko 1.500 dobrovoljaca, kojima su se prošle godine pridružili predsjednik SAD Donald Tramp i prva dama Melanija, danas pomažu vojnicima da odgovaraju na dječijje telefonske pozive i imejlove.

Čak ni ovogodišnja djelimična blokada američke savezne administracije koja bi trebalo da pogodi i vojsku, nije spriječila ovu tradiciju.

Beta
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.