Policija u Dubaiju počela obuku na letećim motorima (VIDEO)(FOTO)
Foto: Hoversurf

eVTOL

Policija u Dubaiju počela obuku na letećim motorima (VIDEO)(FOTO)

Leteći motori ponovo su u Dubaiju, gradu čiji će policajci u bliskoj budućnosti početi voziti ove zanimljive "letjelice".

Nakon što je prije godinu kalifornijski startup "Hoversurf" predstavio svoj "hoverbike" (leteći motor) na izložbi "Gitex", koji je i tada bio u bojama policije iz Dubaija, kompanija je objavila da ima novi model i dokaz da je njihov elektronski sistem vertikalnog polijetanja i slijetanja (eVTOL) veoma uspješan. 

Dogovor između "Hoversurfa" i policije u Dubaiju potpisan je prošle godine, a iz kalifornijske kompanije stigle su prve letjelice "S3 2019" na kojima su policajci već počeli obuku,piše CNN, a prenosi Dnevni Avaz.

Brigadir Halid Naser Alrazoki, generalni šef policije iz Dubaija, otkrio je da će "eVTOL" vozilo biti prvo koje stiže na mjesto nesreće/zločina, pogotovo za područja kojima je teško prići.

181105134029hoversurfhoverbikedubaipolice2017exlarge169

Ove letjelice će u punoj upotrebi biti do 2020. godine. 

Najveća brzina letjelice je 96 km/h, zasad s pilotom može letjeti 25 minuta, a bez pilota, kao dron, 40 minuta.

Cijena je oko 130 hiljada eura. 

Policija Dubaija ima ekskluzivno pravo da naruči koliko god motora želi.

Takođe, svi oni koji imaju ove novac mogu da naruče ovu letjelicu. Jedina mana je nedostatak baterija, prenosi CNN. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.