Obilna kiša pričinila štetu u više crnogorskih gradova, snijeg u Francuskoj, potop u Italiji (FOTO/VIDEO)
Najmanje 40 cm snijega u Francuskoj, foto: Severe Weather Europe

Nevrijeme širom Evrope

Obilna kiša pričinila štetu u više crnogorskih gradova, snijeg u Francuskoj, potop u Italiji (FOTO/VIDEO)

Veći dio Evrope zadesile su vremenske neprilike. U Francuskoj i Njemačkoj je pao snijeg, u Italiji je potop. Nevrijeme nije zaobišlo ni Balkan i našu zemlju.

Obilne padavine, praćene pljuskovima i grmljavinom, zahvatile su gotovo cijelu Crnu Goru.

Olujna kiša koja pada od sinoć pričinila je štetu na ulicama Podgorice i pojedinih primorskih opština.

Poplavljene su ulice, vjetar je obarao drveće. U Kotoru je vjetar prevrtao ugostiteljski mobilijar, motocikle, kontejnere a kako su javili lokalni mediji ogromni talasi su potopili budvanske plaže. Direktorat za vanredne situacije ranije je upozorio da se u periodu od 27. do 30. oktobra očekuju obilnije padavine u centralnim i južnim djelovima, a naročito na jugozapadu zemlje, zbog čega su poslali upozorenje nadležnim službama da podignu nivo operativne spremnosti. 

4523592011734978127982242975053623223910400n

Podgorica, foto:Facebook/PG Vremeplov

U Podgorici je od ponoći do 13 sati palo 50 litara kiše po metru kvadratnom, rekao je meteorolog Dušan Pavićević i najavio da će narednih dana biti suvo i toplo za ovo doba godine.

Kako je precizirao, od sedam jutros do 13 sati palo je 47 litara, odnosno glavna količina padavina.

On je agenciji MINA rekao da je na Cetinju od ponoći palo 62 litra ali da je ovom periodu od sedam do 13 sati najviše kiše palo je u Podgorici.

Narednih dana, rekao je, biće stabilno, suvo i toplo.

„U narednim danima uglavnom će biti suvo i za ovo doba godine toplo, a posebno u danima vikenda“, kazao je Pavićević.

Snijeg u Francuskoj zaustavio saobraćaj

Jak snijeg pao je u francuskom regionu Overnj-Ron-Alp i susjednim regionima, južno i zapadno od Liona, izazvaši haos na putevima ali i prekid u napajanju strujom u skoro 200.000 domaćinstava.

U nekim selima i gradovima palo je i do 40 centimetara snijega, a snimci TV stanica pokazuju na stotine vozila kako stoje zbog neočekivanih padavina. 

Oko 900 kamiona bilo je tokom noći blokirano a nekoliko stotina vozača napustilo je svoja vozila u potrazi za bezbjednim prenoćištem. 

Mašine za čišćenje snijega su na putevima a elektrodistribucija pokušava da uspostavi normalno napajanje strujom, prenosi Rojters. 

Meteorolozi odbacuju kritike da nisu upozorili na padavine, navodeći da su ukazali da te oblasti mogu biti pogođene lošim vremenom zbog oluja širom Italije i na Korzici.

Broj stradalih u nevremenu koje je u poslednja dva dana pogodilo Italiju porastao je na devet osoba, javlja Ansa. Navodi se da su danas registrovane tri nove žrtve snažnih vjetrova i obilnih padavina nakon kojih su uslijedile poplave. 

Mediji prenose da je u šest italijanskih regiona proglašen crveni meteoalarm zbog vjetrova i obilnih kiša, a najugroženije su Lombardija, Veneto, Ligurija i Abruco.

Jaka kiša i olujni vjetar stvorili su probleme u Sloveniji, uglavnom na putevima koji su blokirani zbog oborenog drveća i manjih poplava, ali najgore stanje se očekuje danas poslepodne duž rijeke Drave, upozorava slovenačka agencija STA. 

Na sjeveroistoku zemlje, duž rijeke Drave izdat je crveni meteoalarm, a građani su pozvani da preduzmu sve moguće mjere protiv poplava. 

Premijer Slovenije Marjan Šarec najavio je za danas posjetu najvećim gradovima na obali Drave, Dravogradu, Mariboru i Ptuju. 

Tokom protekle noći najgore su prošli sjeverni region Koruška, sjevoroistočni Gorenjska i Primorska na istoku, ali u vidu blokiranih puteva usled iščupanog drveća i manjih poplava.

Kodex/Agencije

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.