Kotor: Fizički napadnuta sutkinja na radnom mjestu
Ilustracija

Nadležni da reaguju

Kotor: Fizički napadnuta sutkinja na radnom mjestu

Sutkinja Suda za prekršaje u Kotoru Jelena Stanišić napadnuta je juče za vrijeme obavljanja dužnosti. Iz Udruženja advokata Crne Gore pozvali su nadležne da reaguju i zaštite sudije.

Incident se desio juče, nakon što su sutkinju Stanišić napala djevojka muškarca protiv kojeg je ona vodila sudski postupak.

Tim povodom oglasio se budvanski sud za prekršaje, čije je odjeljenje u Kotoru. 

 ''Povodom događaja koji se dogodio u prostorijama Suda za prekršaje u Budvi - odjeljenja u Kotoru dana 14. augusta, u kome je od strane nepozvanog lica, najprije verbalno, a zatim i fizički napadnuta sudija Jelena Stanišić, koja je tom prilikom zadobila i tjelesne povrede, u ime Suda za prekršaje u Budvi izražavam najoštriju osudu i pozivam nadležne državne organe da se protiv učinioca ovog gnusnog čina hitno sprovede postupak i da se po okončanju istog donese odluka, adekvatna težini nastalih posljedica'', navedeno je u saopštenju koje potpisuje zamjenik predsjednice suda i lice ovlašćeno za odnose sa javnošću Marko Đukanović. 

Istovremeno, pozvao je nadležne organe da preduzmu neophodne radnje i mjere u cilju uspostavljanja prostornog ambijenta u kome će sudije za prekršaje imati osnovne uslove da sudijsku funkciju obavljaju u štićenom prostoru. 

''Lišeni mogućnosti nastanka ovakvih slučajeva, koji nažalost nijesu usamljeni primjer napada na integritet i dostojanstvo sudija sudova za prekršaje, obzirom da su isti nebrojeno puta, na radnom mjestu izloženi prijetnjama, omalovažavanjima i uvredama najgore vrste'', navedeno je u saopštenju.

Stanje u crnogorskim sudstvu alarmatno je zbog broja napada na sudije i krajnje je vrijeme da nadležni organi stanu na put tome, ocijenjeno je iz Udruženja sudija Crne Gore (UCCG). 

"Krajnje je vrijeme da nadležni organi konačno stanu na put praksi koja je crnogorske sudije dovela u položaj bez zaštite koja im pripada i po zakonu i po svim postojećim načelima etike, prava i pravde", kaže se u saopštenju koje prenosi Anadolija.

Kako se navodi, cijeneći ugled i važnost sudijske profesije, logično je očekivati da postoji razvijena svijest o tome koliko je neprimjereno, nedopustivo i zabranjeno narušavati profesionalni i fizički integritet sudija. 

"Nažalost, ovaj zaključak nije na mjestu, jer smo svjedoci da napadi na crnogorske sudije ne jenjavaju", kaže se u reagovanju. 

Ocjenjuje se da je napad na Stanišić još jedan u nizu ataka na nosioce sudijske funkcije u Crnoj Gori, od kojih mnogi nijesu dobili zadovoljavajući epilog, niti su njihovi vinovnici adekvatno sankcionisani.

"Iz ovoga se može izvesti poražavajući zaključak da napad na sudije može proći uz blagu kaznu ili čak sa izostankom iste. Kakvu ovo poruku šalje javnosti nije potrebno posebno isticati", navode iz USCG. 

Iz Udruženja su apelovali na nadležne organe da u najkraćem roku preduzmu sve neophodne radnje kako bi se počinioci ovog "nečuvenog" napada što prije adekvatno procesuirali i kaznili. 

"Uzimajući u obzir broj dosadašnjih napada na crnogorske sudije, slobodno možemo istaći da je stanje alarmantno, tako da je krajnje vrijeme da nadležni organi konačno stanu na put praksi koja je crnogorske sudije dovela u položaj bez zaštite koja im pripada po zakonu i svim postojećim načelima etike, prava i pravde", stoji u saopštenju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.