EU uvodi isti punjač za sve telefone?
Foto: Ilustracija

Preispituje mogućnost

EU uvodi isti punjač za sve telefone?

Evropska unija ponovo je pokrenula pitanje uvođenja zajedničkog punjača za telefone različitih proizvođača. Pa bi tako Andoid i Ajfon uskoro mogli da koriste isti punjač.

EU ispituje mogućnost uvođenja istog punjača za mobilne telefone skoro deceniju od kada je zabilježeno da u Evropskoji uniji postoji 51.000 tona električnog otpada koji potiče od starih punjača. 

Takođe, Ajfon-ovi i Androidovi korisnici često se žale zbog korišćenja različitih punjača, piše sajt Euraktiv. 

Kao odgovor na pritiske Evropske unije, 14 kompanija, uključujući Epl, Samsung, Nokiju i Huavei, potpisale su dobrovoljni Memorandum o razumijevanju (MoU) 2009. godine, sa željom da harmonizuju svoje modele pametnih telefona, koji je trebalo da se pojave na tržištu 2011. godine. 

Nakon što je MoU istekao 2012. godine, pojedine kompanije su pisale pisma o svojim namjerama 2013. i 2014. godini. 

Ipak, u EU kažu da nijesu zadovoljni statusom kvo, prenosi B92. 

"S obzirom na nezadovoljavajući napredak u ovom dobrovoljnom sporazumu, Komisija će uskoro da pokrene studiju procjene uticaja kako bi procijenila troškove i koristi od različitih drugih opcija", rekla je komesarka za zaštitu konkurencije u EU Margaret Vestageru u odgovoru 1. avgusta na pitanje od poslanice Evropskog parlamenta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.