Stadion za EURO 2016. na sunčevu energiju
Fudbalski stadion u Bordeauxu

U francuskom gradu Bordeauxu položen prvi kamen temeljac za novi fudbalski stadion

Stadion za EURO 2016. na sunčevu energiju

Arhitekte objavile dosta detalja o novom fudbalskom stadionu na kojem će se igrati utakmice evropskog prvenstva.

Nedavno je u francuskom gradu Bordeauxu položen prvi kamen temeljac za novi fudbalski stadion s 43.500 sjedećih mjesta koji će udomaćiti utakmice Evropskog fudbalskog prvenstva UEFA EURO 2016. godine.

Tom prilikom su arhitekte Herzog & de Meuron prvi puta objavili detaljne planove za stadion koji će po njima biti energetski najefikasniji na svijetu, i da će veliki dio potrebne električne energije za svoje potrebe sam proizvoditi iz sunčevih kolektora, odnosno u njega će biti ugrađena prava fotonaponska sunčeva elektrana.

stadion 1

Kod dizajna stadiona arhitekte su puno brige vodili i u vezi zbrinjavanja otpada, potrošnje vode i ukupnog uticaja na okolinu, pa tvrde kako će ovo biti ekološki najprihvatljiviji veliki sportski objekat na svijetu.

Arhitekte navode kako su zamislili stadion kao otvoren i prozračan, koji će ujedno povezivati sportske fanove s uređenom prirodnom okolinom spolja, pa je stoga krov podržan od strane stotina bijelih stubova koji oponašaju stabla u šumi.

stadion-2

Stadion je zamišljen da osim za potrebe fudbalskih utakmica, služi i za utakmice ragbija, kao i druga događanja, a gradnja bi trebala biti dovršena tokom 2015. godine, dakle godinu dana prije samog evropskog fudbalskog prvenstva 2016.

 

(Izvor: Tehnologija.me)