Greške ljekara će plaćati osiguranje
ilustracija

Sindikat pregovara

Greške ljekara će plaćati osiguranje

Odštetu pacijentu, u slučaju da se u procesu liječenja utvrdi ljekarska greška, do sada je plaćao ljekar ili medicinski radnik koji je pogriješio, ali će ubuduće, sudeći prema informacijama iz Sindikata doktora medicine, ova strukovna organizacija, preko osiguranja, uplaćivati taj novac za doktore koji su njihovi članovi.

Predsjednica Sindikata Milena Popović Samardžić za Pobjedu kaže da su u toku pregovori sa osiguravajućom kućom, te da je predložena suma po ljekaru 20.000 eura, a svi koji budu željeli da se osiguraju na veću sumu (do 50.000 eura) imaće mogućnost doplate.

"U slučaju ljekarske greške, odnosno propusta, traži se materijalna odšteta obično prema ustanovi. Ponekad konkretno i od ljekara. Ako se zahtijeva da ustanova uplati novac pacijentu koji je odštetu tražio zbog pogrešnog liječenja ona obično to naplaćuje u ratama ili na neki drugi način od zaposlenog”, pojasnila je Popović-Samardžić, dodajući da je zadatak zdravstvenih ustanova da zaposlenima obezbijedi osiguranje.

To pitanje, međutim, kako kaže, do sada nije bilo riješeno.

"U Sindikatu već dvije godine to pokušavamo preko osiguravajućih kuća, ali su uglavnom ponude bilo jako visoke. Tako je za izabrane doktore traženo da plaćaju 15 eura mjesečno, a za hirurge i do 40 eura. Sada smo dobili ponudu od 1,5 euro mjesečno i te troškove snosiće Sindikat”, rekla je Popović Samardžić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.