Evo kako klima uređaj može da ugrozi zdravlje
Ilustracija

Evo kako klima uređaj može da ugrozi zdravlje

Tokom vrelih ljetnjih dana jednostavno ne možemo bez klima uređaja. Međutim, često dolazi do sindroma „zatvorene sobe“: kašlja, iritacije sluzokože, teškoća sa disanjem, glavobolje i umora.

Kako da pravilno koristite klima uređaj bez ikakvih negativnih posljedica, pročitajte naše savjete:

Vodite računa o klimatizaciji

Postoje studije koje dokazuju da prljavi filteri u klima uređajima mogu zagaditi vazduh bakterijama, a kao posljedica - doprinijeti razvoju respiratornih infekcija, pa budite sigurni da održavate čistoću filtera. Na početku nove sezone i aktivne upotrebe klima uređaja, filtere treba očistiti ili zamijeniti novim.

Izbjegavajte nagli pad temperature

Glavno pravilo korišćenja klima uređaja je umjereno korišćenje. Kada uđete u sobu, ne bi trebalo da osjetite kao da ste na Sjevernom polu. Stoga, kada dođete sa ulice i želite da se ohladite, nemojte stavljati vrlo nisku temperaturu. Smanjite je postepeno, tako da ne postoji oštar kontrast između prostorije i ulice. Naglo rashlađivanje može aktivirati patogene bakterije koje su prisutne u organizmu. Takođe, izbjegavajte jak protok vazduha  u predjelu vrata ili lica, to može izazvati zapaljenje mišića ili nerava.

Pratite vlažnost u sobi

Klima uređaji suše vazduh u sobi, to je zbog osnovnih principa rada ovog uređaja. Ohlađeni vazduh postaje suv i može biti štetan za respiratorni trakt. Stoga s vremena na vrijeme isključite klimu i provjetrite sobu. Ne zaboravite da vam je potreban svjež vazduh – obavezno provjetrite sobu kada isključite klima uređaj.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.