Kim i Tramp potpisali istorijski sporazum: Svijet će vidjeti velike promjene
Foto: Reuters

Odlučili da ostave prošlost iza sebe

Kim i Tramp potpisali istorijski sporazum: Svijet će vidjeti velike promjene

Rano jutros u Singapuru su se sastali američki predsjednik Donald Tramp i sjevernokorejski lider Kim Džong Un.

Oni su potpisali važan sporazum. Kako je rekao Tramp, uskoro počinje proces denuklearizacije Sjeverne Koreje, prenosi Blic.

- Imali smo važan sastanak i dogovorili smo se da potpišemo važan dokument. Svijet će vidjeti velike promjene. Odlučili smo se da ostavimo prošlost iza nas - rekao je Kim Džong Un.

On se zahvalio Trampu zbog sastanka.

Tramp je rekao da se radi o važnom dokumentu.

Na pitanje novinara, da li su se dogovorili oko denuklearizacije, Tramp je rekao sledeće: "Počinjemo sa tim uskoro, apsolutno".

- Hvala svima, sastanak je prošao odlično, mnogo bolje nego što je iko vjerovao. Razvili smo poseban odnos - rekao je Tramp.

On je rekao da će se njih dvojica ponovo vidjeti i da će sigurno pozvati Kima u Vašington.

Zatim su se ponovo rukovali i otišli.

Neimenovani američki zvaničnik objasnio je za "CNN" da se radi o "sporazumu kojim se potvrđuje napredak u razgovorima i obećanje da se nastavi istim tempom".

Tramp će kasnije održati konferenciju za novinare na kojoj će objasniti šta su se tačno dogovorili.

Njih dvojica su se na početku sastanka dugo i srdačno rukovali i zajedno prošetali po ostrvu Sentosa gdje su zatim održali sastanak i radni ručak.

Prve zajedničke trenutke su proveli u šetnji bez prevodilaca. Njihovo rukovanje su svjetski mediji opisali kao "trenutak koji je promijenio tok istorije".

Nakon susreta i ručka sa Kimom Tramp je kratko prokomentarisao: "Sastanak se odvija bolje nego što je iko mogao da očekuje".

Kako prenosi BBC, on je rekao i da treba nešto da "potpišu" ali za sada nije poznato šta.

Bijela kuća je navela da je sastanak Trampa i Kima kojem su prisustvovali još samo prevodioci, trajao 38 minuta.

Ukoliko se u obzir uzme vrijeme koje je potrebno za prevođenje, to je prilično kratko, ocijenio je BBC.

Nakon toga su se dvojici lidera na sastanku pridružili i ostali članovi delegacija, a zatim im je priređen zajednički ručak.

Kako je saopšteno, posle ručka su dvojica lidera ponovo zajedno prošetala.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.