Medicinski fakultet proslavio 20 godina postojanja (FOTO)
Foto: Univerzitet Crne Gore

Održana svečana sjednica

Medicinski fakultet proslavio 20 godina postojanja (FOTO)

Medicinski fakultet Univerziteta Crne Gore je danas, svečanom sjednicom u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, proslavio 20 godina od osnivanja.

Svečanosti je prisustvovalo rukovodstvo UCG na čelu sa rektorom Danilom Nikolićem i predsjednikom Upravnog odbora Duškom Bjelicom i prorektorkama Đurđicom Perović i Irenom Orović, pored dekana i predstavnika fakulteta, studenata Medicinskog fakulteta, saopšteno je iz Univerziteta Crne Gore.

Na proslavi su prisustvovali i ministar zdravlja Kenan Hrapović i generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Ministarstva prosvjete Mubera Kurpejović.

Kako se navodi, telegramom su svečanost, između ostalih, čestitali predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.    

Medicinski fakultet danas ima pet studijskih programa: medicina, stomatologija, farmacija, visoka medicinska škola i primijenjena fizioterapija. 

lll

Foto: Univerzitet Crne Gore

Na svim studijskim programima se upisuje 180 studenata godišnje. O njima brine 56 profesora i 252 saradnika u nastavi. 

Medicinski fakultet ima na raspolaganju četiri amfiteatra, 12 učionica, i 8 savremenih laboratorija sa potrebnim sredstvima za nastavu. 

Praktična nastava kliničkih pregleda odvija se u Kliničkom centru Crne Gore, Institutu za javno zdravlje, Domovima zdravlja Podgorica, Agenciji za ljekove, i specijalnim bolnicama u Dobroti, Brezoviku i Igalu. 

tumber1

Foto: Univerzitet Crne Gore

Kako se ističe, na Medicinskom fakultetu se posebna pažnja posvećuje naučnoistraživačkom radu. Formiran je Centar za naučnoistraživački rad. Centar vodi istraživač, sa iskustvom u vođenju međunarodnih projekata i istraživačkih zadataka.

Na Medicinskom fakultetu se trenutno realizuju dva Erasmus + projekta. 

"Veliko je interesovanje mladih ljekara za doktorske studije. Uprava fakulteta posebnu pažnju usmjerava prema ovom studijskom programu, prati savremene trendove u organizaciji i sprovođenju nastave na doktorskim studijama. Povezuje se sa drugim univerzitetima, u cilju podizanja mobilnosti studenata doktorskih studija. Cilj je da svaki doktorant bude u obavezi da dio svog istraživanja u okviru doktorske teze sprovede na nekom univerzitetu van Crne Gore", kaže se u saopštenju.

Na Medicinskom fakultetu je do sada diplomirao 481 doktor medicine, 71 stomatolog, 190 farmaceuta, 368 visokih medicinskih sestara i 830 fizioterapeuta.

Studenti Medicinskog fakulteta rade u cijelom svijetu. U evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore diplomirani studenti se ne nalaze na zabrinjavajućem nivou - konstatuju iz Univerziteta Crne Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.