Miraš Martinović promovisao novu knjigu u Dvorcu kralja Nikole u Baru
Miraš Martinović

"Glasovi iz Doklee"

Miraš Martinović promovisao novu knjigu u Dvorcu kralja Nikole u Baru

Kao što je i započet, maj je na zimskoj sceni Barskog ljetopisa završen književnim programom. Naime, 31. maja u Dvorcu kralja Nikole promovisana je, i to prvi put u Crnoj Gori, nova knjiga Miraša Martinovića, „Glasovi iz Doklee“. Time je zaokružen i pretposljednji program ovogodišnjeg, prvog izdanja zimske scene festivala.

Miraš Martinović je jedan od najznačajnijih crnogorskih pisaca, na regionalnim i širim prostorima prepoznatljiv po antičkim temama i zaboravljenim pejzažima Crne Gore. U literaturu je ušao knjigom „Mit o Trešnji“, nakon čega su uslijedila brojna izdanja romaneskne proze, romani, pjesničke knjige, knjige priča. „Glasovi iz Doklee“ kritika smatra sintezom njegovog dosadašnjeg stvaralaštva. I sam je autor odredio kao „sveknjigu“, kojom zaokružuje godine svog posvećeničkog rada, saopštio je Barski ljetopis.

„To je knjiga iz koje su nastale sve moje knjige i knjiga u koju su se vratile sve moje knjige. To je knjiga koja se ispisuje više od tri decenije. To su glasovi ove zemlje, Crne Gore, glasovi stoljeća. Aleksandra Vuković ju je nazvala neobičnim romanom. Ona to je i jeste. Iako nije roman po formi i svemu onome što romaneskna vrsta podrazumijeva, ona to jeste u nekom dubljem smislu. To je jedna ponorna rijeka koja teče kroz naše biće, koja teče kroz našu istoriju, kroz naš kontinuitet, trajanje i postojanje i postojanja“, kazao je na promociji autor.

Kako se navodi, knjiga se sastoji iz 35 proznih cjelina i može se reći i da je enciklopedijskog karaktera. Miraš Martinović je autor koji sve što radi, čini tako da nađe određeni kontinuitet i „poveznice“, kojima će uspostaviti jedno trajanje i jedno dubinsko čitanje. Zato je prije svega, ova njegova knjiga, knjiga arhetipova.

„'Glasovi iz Doklee' je čitanje arhetipova, u jungovskom i u svakom smislu. Sve te priče su zapravo arhetipovi. To je silazak u arhetipsko, silazak u sveto vrijeme. Spuštao sam se koliko god sam mogao. Dakle, to su arhetipovi koje nosimo u sebi, u kojimapostojimo, ali ih ne prepoznajemo – barem ne uvijek i ne svako. Kažem, idem na dublji tok, dublji ton i sporo vrijeme, na totalnu istoriju, gdje je svaki detalj, svaki kamen, svaki zapis...sve jedno slovo. Ova knjiga je neka vrsta totalne istorije ovih prostora, istakao je Martinović.

Moderator na ovoj književnoj promociji bio je uvaženi barski pisac Miroslav Jovanović Timotijev.

Posljednji program zimske scene, kako je navedeno, održaće se 7. juna, takođe u Dvorcu. Biće to izložba pod nazivom „Nerealizovani arhitektonski planovi u knjaževini/kraljevini Crnoj Gori“, autora Tatjane Jović i Aleksandra Berkuljana. Izložbu će u 20h otvoriti dr Anastazija Miranović, selektorka likovnog programa Barskog ljetopisa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.