180 visokoškolaca biće zaposleno u Poreskoj, Upravi za inspekcijske poslove i Upravi policije
ilustracija

Program Stop sivoj ekonomiji

180 visokoškolaca biće zaposleno u Poreskoj, Upravi za inspekcijske poslove i Upravi policije

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) usvojio je odluku o realizaciji programa Stop sivoj ekonomiji, za čiju namjenu je odobrio 555 hiljada eura.

Kroz program Stop sivoj ekonomiji u periodu od šest mjeseci, 180 visokoškolaca, mlađih od 30 godina, biće zaposleno u Poreskoj, Upravi za inspekcijske poslove i Upravi policije.

Oni će kako je saopšteno, uz mjesečnu zaradu od 300 eura, biti angažovani posredstvom agencija za ustupanje zaposlenih.

"Cilj programa je podrška mladima u rješavanju problema nezaposlenosti, kao i doprinos suzbijanju sive ekonomije i borbi protiv neformalnog poslovanja", kaže se u saopštenju.

Program je namijenjen nezaposlenim sa stečenim visokim obrazovanjem i radnim iskustvom u najkraćem trajanju od devet mjeseci.

-Asistiraće inspektorima na poslovima pri registraciji poreskih, obveznika doprinosa i osiguranja, kontroli ispravnosti registracionih prijava i rješenja o registraciji, primjeni pozitivnih poreskih propisa, prijemu i obradi poreskih prijava, obradi i sređivanju poreskih evidencija, radu call centara, realizaciji projekta Budi odgovoran i drugim poslovima suzbijanja sive ekonomije - navedeno je.

Program Stop sivoj ekonomiji sprovodi Zavod za zapošljavanje, u saradnji sa ministarstvima rada i socijalnog staranja, finansija, unutrašnjih poslova - Poreskom upravom, Upravom policije i Upravom za inspekcijske poslove. Realizovaće se na teritoriji Glavnog grada, Prijestonice i svih opština, odnosno lokalnih samouprava u Crnoj Gori - navedeno je.

"Do kraja godine, kako je predviđeno, u Poreskoj upravi biće angažovano 80 mladih, u Upravi za inspekcijske poslove 60, a njih 40 radiće u Upravi policije.Zavod će raspisati javne pozive usmjerene ka nezaposlenim osobama i agencijama za posredovanje pri zapošljavanju da se uključe u realizaciju ovog projekta.Upravni odbor odobrio je usmjeravanje 90 hiljada eura za kreditno otvaranje 18 novih radnih mjesta. Nadležna komisija pozitivno je ocijenila 14 zahtjeva iz Bara, Podgorice, Bijelog Polja i Šavnika. Kreditna sredstva su usmjerena za poljoprivrednu djelatnost, trgovinu, zanatstvo i usluge", navodi se u saopštenju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.