Mogerini: Zapadni Balkan je strateški region za Evropu
Federika Mogerini

Uoči Savjeta ministara u Luksemburgu

Mogerini: Zapadni Balkan je strateški region za Evropu

Ministri spoljnih poslova EU razgovaraće na sastanku u Luksemburgu o Zapadnom Balkanu. Šefica diplomatije EU Federika Mogerini najavljuje da će to biti razmjena mišljenja kako da se sa "partnerima na Zapadnom Balkanu bolje sarađuje na zajedničkoj bezbjednosti i prosperitetu”.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost EU uoči Savjeta ministara u Luksemburgu istakla da smatra važnom današnju diskusiju: 

“Zapadni Balkan je strateški region za Evropu. To jeste Evropa, iako još nije u potpunosti dio EU”, poručila je Mogerini. 

Ona je najavila da već sjutra uveče, nakon usvajanja izvješataja o napretku zemlja koje su u procesu evrointegracija, putuje na Zapadni Balkan. 

Mogerini će u regionu boraviti do 19. aprila i posetiti Albaniju, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju. 

Rasprava ministra spoljnih poslova EU o Zapadnom Balkanu odvija se i u cilju priprema za predstojeći samit EU Zapadni Balkan koji se 17. maja održava u Sofiji. 

U Briselu se naglašava da je samit u Sofiji ključan događaj, ne u smislu procesa proširenja, već kad je riječ o političkoj i regionalnoj saradnji, kao i saradnji EU i regiona u oblasti bezbjednosti, a što podrazumijeva borbu protiv terorizma, radikalizma, hibridnih prijetnji, kao i usklađivanje regiona sa evropskom spoljnom i bezbjednosnom politikom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.