Mogerini izabrana za rektorku Koledža Evrope
Mogerini, foto: N1

Na dužnost će stupiti 1. septembra

Mogerini izabrana za rektorku Koledža Evrope

Koledž Evrope postavio je bivšu šeficu evropske spoljnopolitičke službe Federiku Mogerini sa svog novog rektora, objavljeno je.

Velika većina članova administrativnog vijeća koledža podržala je njen izbor, navodi izvor Politika, ali taj portal nije mogao da dobije preciznije informacije o odluci iz same visokoškolske ustanove. 

Administrativno vijeće, kojim predsjedava bivši predsjednik Savjeta Evropske unije Herman van Rompuj i u kojem su brojne diplomate, podržalo je izbor Mogerinijeve, uprkos kritici i neslaganju predavača na tom fakultetu, ali i više zvaničnika EU.

Oni navode da Mogerini, koja je kratko bila i italijanska šefica diplomatije, nije kvalifikovana za funkciju rektora jer ne ispunjava tražene kriterijume, a ni formalne uslove, jer se prijavila mjesecima nakon što je okončan konkurs. 

Mogerini će da bude prva žena rektor koledža, čije je sjedište u Brižu, a ima i kampus u Poljskoj. 

Prošle godine na konkurs za tu poziciju prijavilo se 30 kandidata, a da je Mogerini za to zainteresovana saznalo se 22. aprila ove godine, kada je Evropska komisija dala zeleno svijetlo njenoj kandidaturi. 

Mogerini će na dužnost da stupit 1. septembra, prenosi Fonet.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.