Mogerini: Usporavanje proširenja donosi probleme EU
Federika Mogerini

Mogerini: Usporavanje proširenja donosi probleme EU

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini pozvala je zemlje članice EU da što je prije moguće donesu odluku o pokretanju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom upozorivši na probleme koje bi usporavaje proširenja donijelo i Zapadnom Balkanu i EU.

"Ukoliko se pristupni pregovori ne otvore to bi imalo značajan uticaj na motivaciju tih zemlja, ali i generalno na saradnju u regionu kao i na kredibilitet cijelog procesa približavanja Zapadnog Balkana EU", upozorila je Mogerini.

Federika Mogerini je nakon sastanka Savjeta EU u Luksemburgu pozvala evropske ministre da donesu "mudru odluku" i "bez odlaganja" otvore pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Ona je ocijenila da je u interesu same EU da pregovori počnu i da politika proširenja zadrži svoj kredibilitet i uticaj na Zapadnom Balkanu.

"Ukoliko se odustane ili oslabi taj proces to bi bila pretnja miru, stabilnosti, bezbjednosti granica i budućnosti mladih", poručila je Mogerini.

Šefica EU diplomatije kaže da je proširenje važno strateško pitanje za celu EU kao i da je vreme važna kategorija u politici kako EU tako i zemlja Zapadnog Balkana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.