Izvanredni odnosi CG i BIH, Vujanović  i kad ne bude predsjednik dobrodošao u svoj Mostar
Foto:predsjednik.me

Susret Vujanović-Čović

Izvanredni odnosi CG i BIH, Vujanović i kad ne bude predsjednik dobrodošao u svoj Mostar

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović susreo se danas u Mostaru sa hrvatskim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem.

"Sa mojim prijateljem Draganom Čovićem je bilo uvijek zadovoljstvo razgovarati i u svojstvu člana Predsjedništva i Predsjedavajućeg Predsjedništva, a iznad svega, prijatelja, koji poznaje i region i Crnu Goru i koji je posvetio mnogo toga da se naprave izvanredni odnosi između naše dvije države. I ja mu zahvaljujem na svemu onome što je činio za naše dobre odnose. A konstatovati je da su oni, zaista, izvanredni, da su bez otvorenih pitanja, da imaju širok prostor saradnje", kazao je Vujanović nakon susreta.

Tokom sastanka razgovarali su o saradnji u oblasti evropskih integracija.

"Mi smo potpisali Memorandum o saradnji. Formirao se odgovarajući zajednički Odbor. Mi smo spremni da učinimo sve, naše iskustvo da prenesemo i da ubrzamo evropski put BiH, znajući da je to ono što je interes ne samo Bosne i Hercegovine, nego i ukupnog regiona. Razgovarali smo i o pitanjima infrastrukture i njenog unapredjenja i konstatovali da tu postoji širok prostor da se nešto uradi. Vjerujem da će se nastaviti na tim velikim projektima infrastrukture kako bi naši gradjani bili bliži, kako bi lakše, brže i jeftinije dolazili i kako bi ekonomije bolje saradjivale", rekao je Đukanović.

"Činimo sve da odnosi između Crne Gore i Bosne i Hercegovine budu svaki dan na jednoj višoj razini. Danas nemamo apsolutno ni jedno otvoreno pitanje. Ona ključna pitanja, koja smo nekad imali, mogu biti za primjer svima. To je da smo riješili pitanje granice bilateralno, bez bilo kakvog uticaja iz vana. I, kažem, bio bih presretan, kad bi na sličnoj nekoj relaciji mogli riješiti pitanje sa druga dva susjeda, da ih ostavimo iza sebe. Jer ona će nam trebati, svakako, kad je u pitanju Evropska unija. Jer je to jedan uvjet. A ja bih rekao danas da bez tih graničnih otvorenih pitanja idemo dalje ka Evropskoj uniji", kazao je Čović.

On je kazao da je od crnogorskog predjsednika zatražio podršku i edukaciju kada je u pitanju članstvo BIH u Nato ali i partnersku saradnju kada je riječ o evropskim integracijama.

"Mislim da danas možemo puno stvari preuzeti,da ne kažem praktično, učiti, educirati se sa onima koji su već prošli jedan put, da ne ponavljamo isti teret i ne nosimo sve one zapreke koje će nam stajati na putu. U njima se snalazimo ili ne snalazimo. I činjenica je da smo jedan prijateljski odnos, koji traje već dugo vremena, transformirali kroz suradnju naših razina vlasti, kako razina države, tako i ovog lokalnog, tako da se s vremena na vrijeme sretnemo. I poziv gospodinu Vujanoviću i sjutra kad ne bude na ovim funkcijama, uvijek je dobrodošao u svoj Mostar", kazao je Čović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.