Šaranović: Vlada i dalje krši prava bivših radnika AD „Radoje Dakić“
Danilo Šaranovć

Šaranović: Vlada i dalje krši prava bivših radnika AD „Radoje Dakić“

Demokratska Crna Gora održala je danas press konferenciju na kojoj je poslanik Demokrata Danilo Šaranović skrenuo pažnju javnosti da Vlada i dalje krši prava bivših radnika AD „Radoje Dakić“, kojim povodom je predsjednik Demokrata, Aleksa Bečić, po drugi put uputio otvoreno pismo predsjedniku Vlade, Dušku Markoviću.

Šaranović je naglasio da postojanje diskriminacije i povrede ljudskog prava na mirno uživanje imovine prema blizu 1.800 bivših “dakićevaca” nije proizvod partijskih političkih stavova i ocjena, već to potvrđuje praksa Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Kako je saopštio, i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković, svojim Mišljenjem od 4.12. prošle godine konstatovao je postojanje povrede ljudskog prava na mirno uživanje imovine prema bivšim “dakićevcima” zbog neizvršavanja pravosnažnih sudskih odluka u periodu dužem od 11 godina.

„Neshvatljivo je i neprihvatljivo da se Vlada Crne Gore – države kandidata za članstvo u EU, tako ignorantski i neodgovorno odnosi prema ovom pitanju. To što je rješavanje ovog pitanja finansijski zahtjevno, jer je nužno obezbijediti nekoliko desetina miliona eura koji se duguju bivšim radnicima  “Radoja Dakića”, nikako ne može biti opravdanje Vladi da i sama bude direktni akter diskriminatorskog odnosa prema svojim građanima i nastavi sa povredom ljudskog prava na mirno uživanje imovine bivšim “dakićevcima”. Naglašavamo, u pitanju je gotovo 1.800 porodica koje duže od jedne decenije čekaju da država obezbijedi da se izvrše pravosnažne presude sudova u Crnoj Gori donesene u njihovu korist. Ovdje treba podsjetiti da su bivšim “dakićevcima” dosuđena potraživanja zbog neisplaćenih ili manje isplaćenih zarada iz perioda 1997-2003. Godina“, kazao je poslanik Demokrata.

On je podsjetio da je jedan građanin Crne Gore ekspresno i bez ikakvih poteškoća od države naplatio 10,6 miliona eura zbog navodne greške državne administracije. „Naravno, govorim o slučaju “Limenka” i rođenom bratu Mila Đukanovića. Dakle, za pomenutog pojedinca nije bio problem iz budžeta države obezbijediti    10,6 miliona, a za 1.800 bivših “dakićevaca” se već duže od jedne decenije ne nalazi mogućnost izvršenja pravosnažnih sudskih odluka.“

Dodaje da je, Bečić i u ovom otvorenom pismu ukazao je predsjedniku Vlade da ignorisanjem ovog problema Vlada postupa antidemokratski i antievropski. 

Dodatno kako je kazao Šaranović brine i činjenica što Vlada ignoriše i instituciju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i Zakonom propisanu obavezu da mu u ostavljenom roku dostavi izvještaj o postupanju po donesenom Mišljenju sa Preporukom.

„Naglašavam, Zaštitnik je utvrdio svojim Mišljenjem od 04.12.2017. godine “…da je neizvršavanjem pravosnažnih sudskih odluka podnosiocima pritužbe povrijeđeno i pravo na mirno uživanje imovine iz čl. 1 Protokola I Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda..”. Zato je Zaštitnik preporučio Vladi da “…imajući u vidu praksu Evropskog suda za ljudska prava po pitanju obaveze države u ovim sporovima, preduzme mjere i aktivnosti u cilju izvšenja pravosnažnih odluka iz predmetnih sudskih sporova radnika AD “Radoje Dakić”. Zaštitnik je navedenim aktom obavezao Vladu da mu u roku od 90 dana dostavi izvještaj o preduzetim radnjama za izvršenje preporuke“, istakao je Šaranović.

Poslanik Demokrata je istakao da je prethodnim ukazivanjem Zaštitnik očigledno imao u vidu da je Država sa pet bivših radnika AD “Radoje Dakić” zaključila prijateljsko poravnanje pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, priznala i isplatila im sva dugovanja, a ona proističu iz istog činjeničnog i pravnog osnova kao i potraživanja svih ostalih blizu 1.800 bivših radnika AD “Radoje Dakić”. Rok do kojeg je Vlada bila dužna da Zaštitniku podnese izvještaj o preduzetim radnjama po Preporuci istekao je prije gotovo mjesec dana.

„U svakom demokratskom društvu, ovako neodgovorno i nedemokratsko ponašanje Vlade imalo bi za posljedicu pokretanje postupka za njeno razrješenje. Gledamo u Zaštitnika da li će iskoristiti Zakonom datu mogućnost da pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti Vlade zbog ignorisanja njegovog Mišljenja sa Preporukom i odbijanja da mu u ostavljenom roku podnese odgovarajući izvještaj o tome što je Vlada konkretno preduzela po ovom pitanju. Ako ne pokrene postupak odgovornosti Vlade, Zaštitnik će samo potvrditi da je i on dio zarobljenih institucija Crne Gore kojima aktuelni režim ne dozvoljava da poslove iz svoje nadležnosti obavljaju profesionalno  i u cilju zaštite interesa građana Crne Gore“, zaključio je poslanik Šaranović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.