Kompromis između dvije crkve je moguć i poželjan
Mitropolit Mihailo

Uslov kompromisa da sva crkvena imovina nastala do 1920. godine je vlasništvo države

Kompromis između dvije crkve je moguć i poželjan

Kompromis između dvije crkve je moguć i poželjan po ingerencijama države Crne Gore i uz poštovanje instituta pravne države, ustavnog uređenja i njenog nepovredivog suvereniteta, poručio je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo.

Uslov kompromisa je, kaže, pravedno rješavanje crnogorskog pravoslavnog crkvenog pitanja, prije svega, po načelu da sva crkvena imovina nastala do 1920. godine je vlasništvo države Crne Gore.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo hirotonisan je prije dvije decenije, 15. marta 1998. godine, u Bugarskoj, a 20 godina kasnije, ističe, ta crkva se i dalje nalazi u krajnje nepovoljnom i diskriminisanom položaju.

“Nemoguća je crnogorska država i Srpska pravoslavna crkva kao matična, domicilna i primarna u njoj. CPC je marginalizovana, a devastatorska misija i akcija SPC razara crnogorski crkveni, nacionalni i državni integritet i identitet”, poručio je Mihailo u izjavi za Pobjedu.

Praveći retrospektivu, mitropolit CPC kaže da, iako je crkva obnovljena i država je, takođe, obnovila nezavisnost, crnogorsko pravoslavno crkveno pitanje nije riješeno.

“U Crnoj Gori crkvama i manastirima, koje su vjekovima gradili Crnogorci, od 1920. godine gazduje SPC”, naglašava on i zaključuje da je od obnove 1993. godine, CPC uz skromnu pomoć države izgradila samo tri crkve.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.