Astronauti uče ćirilicu!
Astronauti

Budući astronauti moraju da govore ruski jezik tečno

Astronauti uče ćirilicu!

Američka agencija za istraživanje svemira NASA započela je četvorogodišnju obuku novih astronauta, koji pored zahtevnih treninga u simulatorima, mlaznim avionima i pod vodom, moraju da uče i ćirilicu, tačnije ruski jezik.

Između zahtjevnih treninga u simulatorima, mlaznim avionima i pod vodom, mladi astronauti NASA provode sate učeći ćirilicu i ruski jezik, piše Junivers tudej.

Zapravo, jedan od uslova koje NASA postavlja astronautima koji će boraviti na Međunarodnoj svemirskoj stanici, sada je i odlično poznavanje ruskog jezika.

„Program je shvaćen vrlo ozbiljno, jer je potrebno zaista dobro znanje ruskog, ako se, recimo, dogodi nepredviđena situacija i hitno mora da se riješi problem sa Rusijom preko radija", kaže Dejvid Sen-Žak, kanadski astronaut i ljekar.

„Budući astronauti moraju da govore ruski jezik tečno, da bi mogli brzo da reaguju", objasnio je Sen-Žak.

Dejvid Sen-Žak, porijeklom iz Francuske, jedan je od astronauta čiji je četvorogodišnji trening počeo, a među brojnim složenim zadacima koje mora da savlada nalazi se i ćirilica.

„Poenta nije da savršeno pišete, već da komunicirate. Slično je kao kada poslovni ljudi uče strani jezik. Fokus je na razumijevanju kolokvijalnog govora, ali i specifičnih termina. Znam sve one riječi za svemirski hardver i te lude ruske akronime, ali vjerovatno ne znam ime nekog cvijeta, na primer", objasnio je Sen-Žak.

Obuka podrazumeva i odlazak u Rusiju, kako bi se naučilo sve o programu „Sojuz", kao i ruskim segmentima Međunarodne svemirske stanice.

„Na kraju dana, ovakvi treninzi tjeraju da se shvati da su međunarodni odnosi zapravo oblik međuljudskih odnosa, a govoriti jezik je fundamentalna stvar. To je ono što pomaže da se prevaziđe poslovno iskustvo i da se prevede u životno iskustvo kroz koje se prolazi sa drugom osobom, drugom zemljom", kaže Dejvid Sen-Žak.


(Izvor: IN4S)