Uz volju, reforme i rješenje sporova sa susjedima CG i Srbija spremne za članstvo

EU danas objavljuje Strategiju za Balkan

Uz volju, reforme i rješenje sporova sa susjedima CG i Srbija spremne za članstvo

Evropska komisija objaviće danas Strategiju za proširenje EU na Zapadni Balkan u kojoj se navodi da bi "uz snažnu političku volju, sprovođenje reformi i nalaženje rješenja za sporove sa susjedima, Srbija i Crna Gora trebalo da budu spremne za članstvo (u EU) do 2025".

U slučaju Srbije ispunjavanje kriterijuma podrazumeva i pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom.

Dokument će u Strazburu predstaviti visoka predstavnica EU Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han nakon čega slijedi rasprava u Evropskom parlamentu.

Strategija će biti upućena zemljama-članicama koje će o njoj raspravljati na samitu u martu.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.