Na Balkanu manjkava demokratija, Crna Gora - hibridni režim

Indeks demokratije britanskog lista The Economist

Na Balkanu manjkava demokratija, Crna Gora - hibridni režim

U odnosu na prošlu godinu nijedan dio svijeta nije zabilježio napredak u razvoju demokratije, pokazuje posljednje izdanje Indeksa demokratije uglednog britanskog lista The Economist. Dodaje se da je situacija na istoku Evrope dodatno pogoršana.

Na globalnom nivou prisutni su sve veća podjela glasačkog tijela, slabljenje slobode izražavanja i medija.

The Economist navodi da istočna Evropa tradicionalno ima slabe rezultate na Indeksu. Slaba politička kultura, haotična tranzicija, problemi u stvaranju institucija koje su čuvari vladavine prava – sve su to faktori koji ne posustaju u tim državama.

Dvanaest država nalazi se u kategoriji "manjkava demokratija" (11 članica EU-a i Srbija), devet ih ima "hibridne režime" (zapadni Balkan bez Srbije, Ukrajina, Moldavija, Armenija, Gruzija, Kirgistan), dok su sve ostale "autoritarne države" (Rusija, Bjelorusija, Azerbejdžan i sve druge srednjoazijske države bez Kirgistana).

Sve države u kategoriji "manjkava demokratija" doživjele su pad rezultata Indeksa tokom 2017. godine. To je najviše zbog pada povjerenja javnosti u vlade i političke stranke.

Slovenija najbolja u regionu

Indeks demokratije The Economista zasniva se na pet kategorija: izborni proces i pluralizam; građanske slobode; funkcionisanje vlade; političko učešće; politička kultura. Na osnovu rezultata u 60 indikatora ovih pet kategorija, svaka država svrstava se u jedan od četiri ranga: puna demokratija, manjkava demokratija, hibridni režim i autoritarni režim.

Ocjene su od 0 do 10, a na prvom je mjestu Norveška, koja je dobila tri "desetke" (izborni proces, političko učešće, politička kultura), s prosječnom ocjenom 9,87.

U kategoriji "puna demokratija" nalazi se 20 država, a među prvih pet su i druge skandinavske države: Island (2), Švedska (3) i Danska (5), dok je četvrti Novi Zeland. Slijede Irska, Kanada, Australija, Finska, Švajcarska, Holandija, Luksemburg, Njemačka, Velika Britanija, Austrija, Mauricijus, Malta, Urugvaj i Španija.

Od 21. do 76. mjesta smještene su "manjkave demokratije" i tu kategoriju predvode Južna Koreja, SAD, Italija, Japan.

Najbolje plasirana država iz regije jeste Slovenija na 36. mjestu, s prosječnom ocjenom 7,5. Hrvatska je na 58. mjestu s prosjekom 6,63, a zanimljivo je da su bolje plasirane države poput Bocvane (28), Tajvana (33), Istočnog Timora (43) i Lesota (56).

Nakon Hrvatske, iz regije slijedi Srbija (66. mjesto) s prosjekom 6,41, koliko ima i Meksiko. Između Hrvatske i Srbije nalaze se Malezija, Mongolija, Peru, Šri Lanka, Gvajana i El Salvador.

Albanija predvodi listu "hibridnih režima", koji su na tabeli od 77. do 115. mjesta. Albanci su 77. s prosjekom 5,98, dok su osam mjesta slabiji Crnogorci s prosjekom 5,69. Između njih su Moldavija, Gruzija, Gvatemala, Fidži, Honduras i Ukrajina.

Za Crnom Gorom "idu" Zambija, Mali i Benin, dok je na 88. mjestu "hibridni režim" Makedonije s prosjekom 5,57.

Najgore stanje na zapadnom Balkanu, smatra Economist, jeste u Bosni i Hercegovini, koja je na 101. mjestu s prosjekom 4,87, a najgora je ocjena u sferi političkog učešća (2,93).

Na 167. i posljednjem mjestu jeste Sjeverna Koreja, koja je dobila "nule" u građanskim slobodama i funkcionisanju vlade, a prosjek joj je 1,08.

Izvor:Al Džazira

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.