Tramp tražio od muzeja da mu posude Van Goga, oni ponudili zlatnu WC šolju

Tramp tražio od muzeja da mu posude Van Goga, oni ponudili zlatnu WC šolju

Donald i Melania Tramp su od njujorškog muzeja Gugenhajm za svoje privatne odaje u istočnom krilu Bijele kuće zatražili da im posude Van Gogov "Paysage enneige" (Snježni krajolik), ali kustos muzeja ih je ljubazno odbila, kao zamjenu im je ponudila jednu zlatnu instalaciju, preciznije WC šolju od osamnaestkaratnog zlata koju je izradio umjetnik Mauricio Katelan.

Riječ je o umjetniku poznatom po avangardnim i provokativnim instalacijama, a WC eksponat bio je dio izložbe u Gugenhajmu postavljene kao kupatila na njegovu petom spratu.

Katelan nije želio govoriti o svojem djelu, već je posjetioce pozvao da "upotrijebe umjetnost". Objasnio je da je njegova "Amerika" svojevrstan omaž revolucionarnom Marselu Dišaanu i njegovu umjetničkom pisoaru pod nazivom "Fontana".

Potpuno funkcionalnu WC školjku kritičari su opisali kao satirički prikaz izuzetno bogatih Amerikanaca, aludirajući pritom i na porodicu Tramp, poznatu po izboru brojnih zlatnih predmeta, pozlaćenih slavina, skulptura, krovova i namještaja u njihovom stanu na Menhetnu.

Kustos njujorškog muzeja Nansi Spektor na pitanje bračnog para Tramp je odgovorila: "Umjetnik Katelan nema ništa protiv da zlatna šolja bude dugoročno posuđena Bijeloj kući. Riječ je o izuzetno vrijednom i delikatnom umjetničkom djelu, ali spremni smo uz nju poslati instrukcije za postavljanje i rukovanje", napisala je Spektor u mailu upućenom Bijeloj kući.

index.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.