Odbacili optužbe: Advokatski tim Donalda Trampa tvrdi da je opoziv neosnovan
Donald Tramp

Tvrde da je to napad na Amerikance

Odbacili optužbe: Advokatski tim Donalda Trampa tvrdi da je opoziv neosnovan

Pravni tim američkog predsednika Donalda Trampa snažno je odbacio optužbe Predstavničkog doma Kongresa za njegov opoziv, tvrdeći da je Tramp nevin, a da su optužbe na njegov račun opasan napad na Amerikance.

U dokumentu na šest stranica, Trampovi advokati prvi put su se zvanično izjasnili o dvije stavke opoziva - zloupotrebi ovlašćenja i opstrukciji Kongres.

Ta dva članka, usmjerena da se Tramp opozove s mjesta predsednika, čine osnovu suđenja koje u utorak počinje u Senatu, koji je pod kontrolom republikanaca.

"Imamo snažnu pravnu osnovu. Predsjednik nije učinio ništa loše i verujemo da će se to riješiti u ovom procesu", rekao je jedan od tri izvora bliskih Trampovom pravnom timu koji je informisao novinare o sadržaju dokumenta.

Istovremeno su demokrate planirale da predstave svoju pravnu strategiju koja bi dokazala da Tramp treba da bude smijenjen s dužnosti.

Tramp ovog vikenda u svom klubu "Mar-a-Lago" u Palm Biču na Floridi igra golf.

Prema riječima tog izvora, u odgovoru Trampovog pravnog tima ističe se da proces protiv predsjednika "nije ništa drugo nego opasan napad na američki narod i njegovo pravo da glasa".

U dokumentu se tvrdi da članci opoziva krše američki ustav i da bi mogli nanijeti trajnu štetu, rekao je izvor.

Tramp je optužen da je vršio pritisak na Ukrajinu kako bi sprovela istragu protiv njegovog političkog rivala, bivšeg potpredsjednika Džoa Bajdena, kao i da je ometao Kongres u njegovoj istrazi o tom slučaju.

Tramp je porekao bilo kakve nepravilnosti i optužio demokrate da na gerilski način žele da ponište njegovu pobjedu na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Suđenje u Senatu najverovatnije neće dovesti do Trampovog opoziva budući da to nije podržao nijedan republikanski senator.

Trampovi advokati u svom dokumentu tvrde da je Tramp u svakom trenutku radio po punim ustavnim i zakonskim ovlašćenjima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.